Segítséget kapnak az orvosok

A mesterséges intelligenciának óriási szerepe lehet az egészségügyi diagnosztikában, elsősorban a mammográfiában és a vastagbélrák-szűrésben - mondta Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa.

A 2020-ban induló mesterségesintelligencia-akcióterv kiemelt területként kezeli az egészségügyet. A cél, hogy a jelenleg kezeléscentrikus magyar egészségügyben nagyobb szerepet kapjanak a szűrővizsgálatok. Ugyanis a korán felismert betegségek kezelése hatékonyabb és végső soron kevesebbe is kerül.

mammográfia, mellrák, vastagbélrák, mesterséges intelligencia, diagnosztika
A mammográfiában is fontos szerepet játszhat a mesterséges intelligencia. Fotó: iStock

Segíti az orvosokat

A mesterséges intelligencia nem helyettesíti, sokkal inkább segíti az egészségügyben az emberi munkavégzést. Az a cél, hogy az automatizált diagnosztika kiszűrje az egészséges mintákat és a szakembereknek már csak a normálistól eltérő esteket kelljen vizsgálniuk.

A mesterséges intelligencia az élet minden területén jelentős segítséget nyújthat, az egészségügyben pedig különösen. Részletek itt!

2018 végén alakult meg a Mesterséges Intelligencia Koalíció, amely egy jogi forma nélküli együttműködési fórum. Legfontosabb feladata a szakmai egyeztetéseknek megfelelő mesterségesintelligencia-stratégia kidolgozása. A stratégia három beavatkozási területe az adattermelés, a kutatás, a fejlesztés, az innováció, valamint a társadalmi tudatosítás, tehát a széleskörű társadalmi megértés elősegítése - tette hozzá Lengyel Györgyi.

Az ITM tématerületi kiválósági programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el a Semmelweis Egyetem - mondta el az intézmény rektora. Ennek köszönhetően 11 transzlációs alprojektben használják a mesterséges intelligencia módszereit. Az innováció egyébként fontos része az egyetem mindennapi tevékenységének. A klinikai gyakorlatban ugyanis naponta szembesülnek olyan feladatokkal, amelyek szükségessé teszik az újabb és újabb diagnosztikus vagy terápiás technológiákat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső