Segítséget kapnak az orvosok

A mesterséges intelligenciának óriási szerepe lehet az egészségügyi diagnosztikában, elsősorban a mammográfiában és a vastagbélrák-szűrésben - mondta Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa.

A 2020-ban induló mesterségesintelligencia-akcióterv kiemelt területként kezeli az egészségügyet. A cél, hogy a jelenleg kezeléscentrikus magyar egészségügyben nagyobb szerepet kapjanak a szűrővizsgálatok. Ugyanis a korán felismert betegségek kezelése hatékonyabb és végső soron kevesebbe is kerül.

mammográfia, mellrák, vastagbélrák, mesterséges intelligencia, diagnosztika
A mammográfiában is fontos szerepet játszhat a mesterséges intelligencia. Fotó: iStock

Segíti az orvosokat

A mesterséges intelligencia nem helyettesíti, sokkal inkább segíti az egészségügyben az emberi munkavégzést. Az a cél, hogy az automatizált diagnosztika kiszűrje az egészséges mintákat és a szakembereknek már csak a normálistól eltérő esteket kelljen vizsgálniuk.

A mesterséges intelligencia az élet minden területén jelentős segítséget nyújthat, az egészségügyben pedig különösen. Részletek itt!

2018 végén alakult meg a Mesterséges Intelligencia Koalíció, amely egy jogi forma nélküli együttműködési fórum. Legfontosabb feladata a szakmai egyeztetéseknek megfelelő mesterségesintelligencia-stratégia kidolgozása. A stratégia három beavatkozási területe az adattermelés, a kutatás, a fejlesztés, az innováció, valamint a társadalmi tudatosítás, tehát a széleskörű társadalmi megértés elősegítése - tette hozzá Lengyel Györgyi.

Az ITM tématerületi kiválósági programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el a Semmelweis Egyetem - mondta el az intézmény rektora. Ennek köszönhetően 11 transzlációs alprojektben használják a mesterséges intelligencia módszereit. Az innováció egyébként fontos része az egyetem mindennapi tevékenységének. A klinikai gyakorlatban ugyanis naponta szembesülnek olyan feladatokkal, amelyek szükségessé teszik az újabb és újabb diagnosztikus vagy terápiás technológiákat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra