Segítséget kapnak az orvosok

A mesterséges intelligenciának óriási szerepe lehet az egészségügyi diagnosztikában, elsősorban a mammográfiában és a vastagbélrák-szűrésben - mondta Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa.

A 2020-ban induló mesterségesintelligencia-akcióterv kiemelt területként kezeli az egészségügyet. A cél, hogy a jelenleg kezeléscentrikus magyar egészségügyben nagyobb szerepet kapjanak a szűrővizsgálatok. Ugyanis a korán felismert betegségek kezelése hatékonyabb és végső soron kevesebbe is kerül.

mammográfia, mellrák, vastagbélrák, mesterséges intelligencia, diagnosztika
A mammográfiában is fontos szerepet játszhat a mesterséges intelligencia. Fotó: iStock

Segíti az orvosokat

A mesterséges intelligencia nem helyettesíti, sokkal inkább segíti az egészségügyben az emberi munkavégzést. Az a cél, hogy az automatizált diagnosztika kiszűrje az egészséges mintákat és a szakembereknek már csak a normálistól eltérő esteket kelljen vizsgálniuk.

A mesterséges intelligencia az élet minden területén jelentős segítséget nyújthat, az egészségügyben pedig különösen. Részletek itt!

2018 végén alakult meg a Mesterséges Intelligencia Koalíció, amely egy jogi forma nélküli együttműködési fórum. Legfontosabb feladata a szakmai egyeztetéseknek megfelelő mesterségesintelligencia-stratégia kidolgozása. A stratégia három beavatkozási területe az adattermelés, a kutatás, a fejlesztés, az innováció, valamint a társadalmi tudatosítás, tehát a széleskörű társadalmi megértés elősegítése - tette hozzá Lengyel Györgyi.

Az ITM tématerületi kiválósági programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el a Semmelweis Egyetem - mondta el az intézmény rektora. Ennek köszönhetően 11 transzlációs alprojektben használják a mesterséges intelligencia módszereit. Az innováció egyébként fontos része az egyetem mindennapi tevékenységének. A klinikai gyakorlatban ugyanis naponta szembesülnek olyan feladatokkal, amelyek szükségessé teszik az újabb és újabb diagnosztikus vagy terápiás technológiákat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hűvösebb, hidegebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra