-2° - +8°
Kettős front

Mesterséges intelligencia segíti az orvosokat

HáziPatika

Több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert kutatásfejlesztésre és innovációra a Semmelweis Egyetem. A forrást részben a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázására fordítják.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tématerületi Kiválósági Programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert a Semmelweis Egyetem. Az így megvalósuló projektek fókuszában többek között a vezető halálokok korai diagnosztizálása, a pontosabb képalkotást elősegítő új kontrasztanyag kifejlesztése, illetve egy mesterséges intelligencia alapú támogatórendszer létrehozása áll - olvasható az intézmény oldalán.

mesterséges intelligencia, jövő, orvostudomány, gyógyítás, innováció,
"A mesterséges intelligencia úgy működik, mint egy döntéstámogató rendszer." Fotó: 123rf

Az egyetem támogatást nyert kutatásainak legfőbb szempontja, hogy közvetlenül és lehetőség szerint mihamarabb a klinikumban, a betegek gyógyításában hasznosuljanak - emelte ki Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Három célt tűztek ki

"Gyakorlati tapasztalattal érkeznek a fiatal orvosok" - részletek itt!

Az alapításának 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem vezetése három fontos célt fogalmazott meg. Az egyik, hogy az egyetemről kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesülhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi, gyógyszerészeti vagy konduktori ellátásban. A második, hogy a gyakorlati képzést előtérbe helyezve újuljon meg a magyar orvosképzés. A harmadik célkitűzés pedig, hogy az egyetem az elkövetkező tíz évben a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a legjobb száz, szakterületén pedig Európa öt legjobb intézménye közé kerüljön. Ezeket a célokat szolgálja egyebek mellett az Egészségipari-Biotechnológiai Science Park alapításáról aláírt szándéknyilatkozat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel és Józsefvárossal. A most elnyert támogatás újabb lépés a Science Park megvalósításának irányába.

A főbb pillérek

Az egyetem pályázatának főbb pillérei a bioimaging, a bionika, a digitális biomarker és a transzlációs biotechnológia. Ezeket köti össze a mesterséges intelligencia kutatása, fejlesztése. "Az egyetem számára megítélt 1,7 milliárd forint egyedülálló lehetőség, hogy regionális szinten meghatározó szereplővé váljunk, az egészségipar, a gyógyszeripar, a biotechnológia és az orvostechnikai eszközök fejlesztése ugyanis egyértelműen visszahat a képzés, és ezen keresztül a gyógyítás minőségére" - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora.

11 transzlációs alprojekt valósul meg az egyetem klinikáin és három karán. Ezek közül is kiemelkednek azok a projektek, amelyek a legfőbb halálokok korai diagnózisához vezetnek. Ide tartozik az érrendszerre vonatkozó diagnosztikus képalkotást segítő nanorészecskés kontrasztanyag fejlesztése, a Mesterséges Intelligencia Alapú Kardiológiai Döntéstámogató Rendszer és Digitális Asszisztens létrehozása, a daganatterápia hatékonyságát növelő algoritmus fejlesztése, illetve az Egészségügyi Menedzserképző Központban a betegutak optimalizálását lehetővé tevő rendszer kifejlesztése is.


A mesterséges intelligencia szerepe

A mesterséges intelligenciát főként a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek esetében használják majd, de a gyerekgyógyászatban is fontos szerepet kaphat. A mesterséges intelligencia úgy működik, mint egy döntéstámogató rendszer: segít a képalkotásban, listázza a betegek összes adatát, felhalmozott tudása alapján pedig javaslatot tesz a még elvégzendő vizsgálatokra is - ismertette a rektor. Ez a technológia a megelőzésben is sokat segíthet majd. Például a koszorúér CT-felvételét a szabad szemhez képest sokkal nagyobb felbontásban tudja vizsgálni, így olyan információval is szolgálhat, amely egy preventív beavatkozásnak a kiindulópontja lehet - magyarázta Merkely Béla.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a Tiszántúl kivételével sokfelé várható eső, a Bakonyban havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag