Orvosi bravúr: disznóvesét és szívpumpát kapott egyszerre

Az utolsó pillanatban mentették meg az életét egy kilenc napon át tartó műtétsorozattal.

„A modern orvostudomány két csodáját egyesítettük" – mondták az orvosok, akik egy szívelégtelenséggel és végstádiumú vesebetegséggel küzdő amerikai nőt egy új eljárással mentettek meg. Az orvosok első alkalommal hajtottak végre ilyen bravúrt: a New Jersey-i nő egy génszerkesztett sertésvesét és új szívpumpát kapott egyszerre – számol be a különleges eljárásról a Live Science.

műtét, operáció, transzplantáció
Kilenc napon át tartó műtét-sorozattal mentették meg az életét. Fotó: Getty Images

Legfeljebb néhány hete lehetett volna hátra

Az 54 éves Lisa Pisanónak szívelégtelensége és végstádiumú vesebetegsége is volt, ez utóbbi rendszeres dialíziskezelést igényelt. A hagyományos kombinált szív-vese transzplantációra azonban nem volt jogosult, mivel több krónikus betegsége is van. Az emberi szervekből ugyanis korlátozott a készlet, ezért ahhoz, hogy valaki többszörös szervátültetésre jogosult legyen, bizonyos kritériumoknak meg kell felelnie. Mivel ezek az amerikai nőnél nem teljesültek, ezért döntöttek orvosai a nem hagyományos eljárás mellett.

Két héttel műtétje után elhagyhatta a kórházat Richard "Rick" Slayman, aki a világon először kapott – genetikailag módosított – sertésvesét donorszervként. Ide kattintva olvashatod az erről szóló beszámolónkat.

A New York-i Egyetem Langone Health orvosi központjának szakemberei tehát megvizsgálták, hogy Lisa kaphat-e mechanikus szívpumpát, ám ennek használata nagyon kockázatos lett volna, ha közben dialízisre is szorul, így vesére is szüksége volt. A helyzetet bonyolította, hogy a Pisano vérében keringő antitestek miatt akár éveket is várnia kellett volna arra, hogy egy számára megfelelő emberi vese álljon rendelkezésre. Ennyi ideje azonban nem volt. Dr. Robert Montgomery, a NYU Langone Transzplantációs Intézet igazgatója szerint mindössze néhány hete lehetett csupán hátra az életéből, ezért döntöttek végül a génkezelt sertésből származó szerv mellett. A több beavatkozásból álló, kilenc napon át tartó műtétsorozatra végül április elején került sor.

"Célom, hogy a sorstársaim is kockáztassanak"

A sertést, amelyből mindkét szerv származott, génszerkesztéssel úgy módosították, hogy a szövetéből hiányzott egy bizonyos cukorfajta. Ez az alfa-gal néven ismert cukor olyan immunreakciót vált ki az emberekben, amely a szerv kilökődését okozta volna. Az orvosokhoz hasonlóan Lisa is reméli, hogy a jövőben több ember számára lesz elérhető ez a kétlépcsős eljárás. "Célom, hogy ha egy sorstársam látja a felépülésem, ő is úgy döntsön: megkockáztatja a műtétet – nyilatkozta a beavatkozás után.

Genetikailag módosított sertésvesét először mesterségesen életben tartott agyhalott férfi testébe ültettek be. Erről itt írtunk részletesebben.  

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Nyugat felé haladva fokozatosan nő a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra