Hazaengedték a beteget, aki sertésvesét kapott

Szerdán, két héttel műtétje után elhagyhatta a kórházat Richard "Rick" Slayman, aki a világon először kapott – genetikailag módosított – sertésvesét donorszervként.

Mint azt korábban megírtuk, a 62 éves beteget március 16-án operálták meg a Harvard Egyetem orvosi kara legnagyobb oktatókórházában, a Massachusettsi Általános Kórházban. Az amerikai Weymouth városában élő férfin 2018-ban már végrehajtottak veseátültetést, az akkor beültetett donorszerv működése azonban a tavalyi évre elégtelenné vált, ezért Slayman állandó dialíziskezelésre szorult. Orvosai végül felvetették neki az ötletet, hogy egy kísérleti program keretében genetikailag módosított sertésvesét kaphat. „Nemcsak abban láttam lehetőséget, hogy számomra segítség lehet, hanem abban is, hogy reményt nyújthat emberek ezreinek, akiknek a szervátültetés jelenti az egyetlen utat a túlélésre” – fogalmazott Slayman.

Richard Slayman és kedvese a férfi kezelőorvosai társaságában
Richard Slayman és kedvese a férfi kezelőorvosai társaságában. Fotó: Michelle Rose/Massachusetts General Hospital

Végül a beavatkozás sikeresnek bizonyult, olyannyira, hogy szerdán már haza is engedték a férfit a kórházból. Veséi jól működik, ezentúl nem kell dialízisre járnia – számolt be róla a BBC. A hazatérés kapcsán a páciens úgy fogalmazott, ez „élete egyik legboldogabb pillanata”, egyben nagyon izgatott, hogy újra a családjával, barátaival és szeretteivel töltheti az idejét, immár a dialízis terhe nélkül, amely jelentősen rányomta a bélyegét az életére hosszú éveken keresztül. Slayman esetét, illetve a műtét sikerét az orvosok máris mérföldkőnek tekintik a szervátültetés területén.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra