Sertésvese mentheti meg a súlyos betegeket

New York-i orvosok sikeresen ültettek be genetikailag módosított sertésvesét egy mesterségesen életben tartott agyhalott férfi testébe. A szerv több mint egy hónap után is megfelelően funkcionál.

A műtétet július 14-én végezték el a New York-i Egyetem Langone Health orvosi központjában. Mint azt az egyetem közleménye írja, a recipiens egy 57 éves férfi, akinél beállt az agyhalál, szervei pedig nem alkalmasak transzplantációs célokra. Családja hozzájárulásával vonták be a kísérletbe, amelynek során mindkét veséjét eltávolították, majd egy genetikailag módosított sertésvesét ültettek a szervezetébe. A génmódosítás egyetlen génre terjedt ki, célja pedig, hogy ezáltal megelőzhetővé váljon az úgynevezett hiperakut kilökődés, amely általában perceken belül beáll, miután egy állati szervet csatlakoztatnak az emberi keringési rendszerbe. Ezenkívül a sertés – az immunrendszer fejlődésében részt vevő – csecsemőmirigyét is beültették a vese külső rétege alá rögzítve, ezáltal megakadályozva a késleltetett immunreakciókat, illetve meggátolva a kilökődést.

sertésvesét ültetnek be egy agyhalott férfi szervezetébe a Langone Health orvosai
Sertésvesét ültetnek be egy agyhalott férfi szervezetébe a Langone Health orvosai. Fotó: Joe Carrotta/NYU Langone Health

Az operációt követő megfigyelés ideje alatt folyamatosan nyomon követik a vese működését, hetente pedig biopsziával mintát is vesznek belőle. A donorszerv a beültetést követően azonnal elkezdett vizeletet termelni, hiperakut kilökődésnek pedig nem mutatkozott semmilyen jele. Az alany vérében a kreatinin szintje is az optimális tartományban mozog. Összességében a sertésvese megfelelően funkcionált a férfi testében a kísérlet első 32 napjában, ami a maga nemében világrekord. A kutatók a család és az etikai bizottság hozzájárulása mellett további egy hónapig folytatják a páciens megfigyelését.

Mint azt megírtuk, 2022 januárjában végezték el a világon az első sertésszív-transzplantációt. A recipiens, az 57 éves David Bennett két hónappal később hunyt el.

Az úgynevezett xenotranszplantációtól, azaz amikor egy másik fajtól származó szervet ültetnek az emberi szervezetbe, azt remélik a szakemberek, hogy segíthet enyhíteni a globális szervhiányt a transzplantációra szoruló betegek kezelésében. A közlemény szerint csak az Egyesült Államokban közel 88 ezren várnak új vesére, miközben a tavalyi évben összesen mintegy 26 ezer vesetranszplantáció történt az országban. Emellett a végstádiumú vesebetegek száma meghaladja a 800 ezret. Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat adatbázisa alapján több mint ezer beteg szerepel vesetranszplantációs várólistán. Eközben az Eurotransplant nyilvántartása azt mutatja, hogy évente mintegy 200-300 veseátültetés történik itthon élő és elhunyt donoroktól összesen. „Egyszerűen nincs elegendő elérhető szerv mindenki számára, akinek szüksége lenne rá. Túl sok ember hal meg a szervhiány következtében, és hiszek benne, hogy a xenotranszplantáció egy járható út, hogy változtassunk ezen” – mutatott rá dr. Robert Montgomery, a New York-i műtétet vezető sebészprofesszor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra