A folyadékhiány tünetei

Szomjúság, fejfájás, száraz száj, száraz bőr - a folyadékhiánynak ezeket a jellemző tüneteit szinte mindenki ismeri. Csakhogy ezeken kívül még számos olyan tünet van, amelyet arra lehet visszavezetni, hogy nem ittunk elég vizet.

A folyadékhiány kihathat például a glukóz-anyagcserére - ebből az cukorféléből meríti a szervezetünk az energiát. Ha a glukóz-anyagcsere nem megfelelő, akkor kívánni kezdjük az édes, cukros ételeket, mert szervezetünk gyorsan felhasználható energiára vágyik. Ha a leheletünk kellemetlen, akárhányszor mosunk is fogat, akkor ez szintén lehet annak jele, hogy nem iszunk eleget. A dehidratált szervezet ugyanis nem termel elég nyálat, így a baktériumok elszaporodnak a szájüregben, kellemetlen szagokat okozva.

Naponta ennyi folyadékot kell inni Szervezetünknek állandó folyadékpótlásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Naponta hány liter vizet kell fogyasztanunk, és mi történik a testünkkel, ha nem iszunk eleget? Kattintson a részletekért!

Edzés közben gyakrabban tapasztaljuk, hogy begörcsölnek az izmaink, mint általában? Könnyen lehet, hogy úgy álltunk neki a mozgásnak, hogy nem ittunk eleget. A folyadék segít az izmoknak összehúzódni és ellazulni, és az elektrolitok szintjét is egyensúlyban tartja. A túl kevés folyadék az agyunkra is hatással van - kutatások bizonyítják, hogy már az enyhe dehidratáltság is befolyásolhatja a kognitív képességeinket. Többek között a vizuális és a "sima" memóriára is hatással van, így például vizsgák előtt állók jó, ha tisztában vannak vele, hogy nehezebben fog menni a tanulás is, ha nem isznak eleget.

Már az enyhe dehidratáltság is befolyásolhatja a kognitív képességeinket
Már az enyhe dehidratáltság is befolyásolhatja a kognitív képességeinket

Hőérzetünkre és emésztésünkre is hatással van

A dehidratáltság a bőrkeringésünkre is hatással van. Mivel ilyenkor kevesebb vér áramlik a bőrbe, fázósabbak lehetünk, és még meleg környezetben is ki-kirázhat minket a hideg. Ráadásul a víz képes felvenni a hőt, tehát ha nem iszunk eleget, akkor a szervezet hőszabályozó képessége is csökken.

Amire még szinte biztosan számíthatunk folyadékhiány esetén, az a székrekedés , hiszen a megfelelő mennyiségű folyadék biztosítja, hogy kimosódjanak a szervezetből a felesleges anyagok. A székrekedés olyankor jelentkezik, amikor a vastagbélben található székletben lecsökken a folyadék mennyisége, ezért nem, vagy csak a szükségesnél lassabban tud tovább haladni a végbél felé. Minél több vizet iszunk, annál több folyadék jut a székletbe, és annál nagyobb az esélyünk rá, hogy elkerüljük a székrekedést.

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)