22 milliárdból gyorsítanák fel az elmaradt műtéteket

Folytatnák az egészségügyi reformot. Az intézmények vezetőinek külön ösztönzési rendszert vezethetnek be.

Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását - a Népszava szerint többek között ez derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból. A több mint 50 oldalas munkaanyag egyes részeiről a Magyar Kórházszövetség múlt heti - a sajtó teljes kizárásával zajló - konferenciáján beszéltek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) képviselői.

Mikor hívjuk a háziorvosi ügyeletet? Kit hívjunk baj esetén? A részletekért kattintson !

A javaslatcsomag részei

A dokumentum két törvény, egy kormányrendelet és további négy miniszteri rendelet módosításával folytatná a kórházi kapacitások fejlesztését, illetve az ellátórendszer szerkezetének "finomhangolását". A javaslatcsomag része továbbá a védőnői rendszer átalakítása, a rezidensi ösztöndíjak korrekciója, valamint az új alapellátási ügyelet újraszervezése . Ez utóbbi azt jelentené, hogy az orvosi ügyeletet 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék - ezt július elsejétől Hajdú-Bihar megyében tesztelni kezdik. Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetői által tartott előadásokból az derült ki, hogy a kormányfő által múlt csütörtökön bejelentett "reform stop" ellenére is foglalkoztatja a rendszer irányítóit az intézmények gazdasági egységesítése és az alapellátás átalakítása is.

egészségügy, reform, Emmi, forrás
Folytatnák az egészségügyi reformot Fotó: Getty Images

22-23 milliárd a kórházaknak

A kórházszövetség konferenciájáról "kihallatszó" vélemények szerint az intézményvezetők egyöntetűen úgy hiszik, hogy a választásokig biztosan nem lesz már nagyobb változás a rendszerben. Pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szakmai javaslata szerint a jövőben nemcsak a betegellátás minőségmérését vezetnék be, hanem ösztönző bérrendszert is kialakítanának a kórházi vezetők számára. Az utóbbi figyelembe venné az intézmény gazdasági hatékonyságát és adósságfelhalmozását.

A finanszírozás javítására mintegy 45 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből erre az évre 22-23 milliárd juthatna a kórházaknak. Az elképzelés szerint ez az összeg ösztönzőleg hathat a járvány miatt elmaradt és feltorlódott beavatkozások felpörgetésére is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: