22 milliárdból gyorsítanák fel az elmaradt műtéteket

Folytatnák az egészségügyi reformot. Az intézmények vezetőinek külön ösztönzési rendszert vezethetnek be.

Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását - a Népszava szerint többek között ez derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból. A több mint 50 oldalas munkaanyag egyes részeiről a Magyar Kórházszövetség múlt heti - a sajtó teljes kizárásával zajló - konferenciáján beszéltek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) képviselői.

Mikor hívjuk a háziorvosi ügyeletet? Kit hívjunk baj esetén? A részletekért kattintson !

A javaslatcsomag részei

A dokumentum két törvény, egy kormányrendelet és további négy miniszteri rendelet módosításával folytatná a kórházi kapacitások fejlesztését, illetve az ellátórendszer szerkezetének "finomhangolását". A javaslatcsomag része továbbá a védőnői rendszer átalakítása, a rezidensi ösztöndíjak korrekciója, valamint az új alapellátási ügyelet újraszervezése . Ez utóbbi azt jelentené, hogy az orvosi ügyeletet 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék - ezt július elsejétől Hajdú-Bihar megyében tesztelni kezdik. Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetői által tartott előadásokból az derült ki, hogy a kormányfő által múlt csütörtökön bejelentett "reform stop" ellenére is foglalkoztatja a rendszer irányítóit az intézmények gazdasági egységesítése és az alapellátás átalakítása is.

egészségügy, reform, Emmi, forrás
Folytatnák az egészségügyi reformot Fotó: Getty Images

22-23 milliárd a kórházaknak

A kórházszövetség konferenciájáról "kihallatszó" vélemények szerint az intézményvezetők egyöntetűen úgy hiszik, hogy a választásokig biztosan nem lesz már nagyobb változás a rendszerben. Pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szakmai javaslata szerint a jövőben nemcsak a betegellátás minőségmérését vezetnék be, hanem ösztönző bérrendszert is kialakítanának a kórházi vezetők számára. Az utóbbi figyelembe venné az intézmény gazdasági hatékonyságát és adósságfelhalmozását.

A finanszírozás javítására mintegy 45 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből erre az évre 22-23 milliárd juthatna a kórházaknak. Az elképzelés szerint ez az összeg ösztönzőleg hathat a járvány miatt elmaradt és feltorlódott beavatkozások felpörgetésére is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra