Penész: mit dobjunk ki, és mi ehető?

Ismerje meg a penészt, és tudja meg, ki kell-e dobni a penészes ételt.

Vannak penészes ételek, amiket meg lehet enni?

Mire utal a fali penész színe? Részletek itt .

A penészgomba név csak megjelenési formát jelent, nagyon különböző mikroszkopikus méretű, szaporodású és életmódú hifafonalas (gombafonal) gombákra vonatkozik, amelyek rendszertani rokonsága olykor nagyon távoli.

Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelnek, amelyeket mikotoxinoknak nevezünk. A mikotoxinok másodlagos anyagcseretermékek, amelyek a növényi és állati sejtekre, az emberre toxikusak. Nagyon hatékony mérgek, igen kis koncentrációban hatnak és a kis dózisok hatása összegeződhet a szervezetben.

Az azonnali tünetek: hányás, hasmenés, remegés, bőrkiütések lehetnek. Huzamosabb mikotoxin-bevitel esetén többek között rákkeltő, fejlődési rendellenességet okozó, szaporodóképességet csökkentő, immun- és idegrendszert károsító hatások jelentkeznek.

Bizonyos esetekben a penészes étel is biztonságosan elfogyasztható még
Bizonyos esetekben a penészes étel is biztonságosan elfogyasztható még. Fotó: Getty Images

Az ételeken, élelmiszereken abban az esetben jelenik meg a penész, ha azok spórákkal fertőződnek, amelyek elszaporodnak. Az élelmiszergyártónak a kötelessége megteremteni a termelés, feldolgozás, és elosztás minden lépésének szabályozását és azt, hogy az élelmiszer megfeleljen a törvényben előírt követelményeknek, és ellenőriznie is kell ezeknek a követelményeknek a teljesülését.

Ha penészes ételt/élelmiszert talál a konyhában:

 • Ne szagolgassa a penészes terméket, mert légzőszervi problémát okozhat
 • Ha az élelmiszert teljesen beborítja a penész, zacskóban lezárva dobja ki
 • Tisztítsa meg és a háztartásban használatos készítménnyel fertőtlenítse a helyet ahol a penészes élelmiszert tárolta
 • Ellenőrizze a penészes élelmiszer közelében lévő termékeket, hogy nem fertőződtek-e
 • Tekintse meg az alábbi táblázatot

Mi a teendő a penészes élelmiszerrel?

Étel/élelmiszer Teendő Magyarázat
Kenyerek és péksütemények kidobni A lyukacsos-szivacsos élelmiszerekben behálózták az étel mélyebb rétegeit is.
Kemény gyümölcsök, zöldségek (káposzta, sárgarépa stb.) használható, a penészfolt körül legalább 2,5 centimétert vágjunk le (a kés ne érintkezzen a penésszel) A kemény állagú élelmiszerek belsejébe a penész kevésbé tud behatolni.
Puha gyümölcsök, zöldségek (uborka, barack, paradicsom stb.) kidobni A puha állagú gyümölcsök, zöldségek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek.
Száraz hüvelyesek és olajos magvak kidobni A tartósítószertől mentes élelmiszereknek nagy a kockázatuk a penészedésre.
Lekvárok, dzsemek kidobni A penész mikotoxint termelhet. Szakemberek nem javasolják a penészes réteg eltávolítását és a maradék elfogyasztását.
Téliszalámi és szárazon pácolt sonka (pl. serrano, pármai sonka) használható, dörzsöljük le a penészt a felszínről Ezeknél az élelmiszereknél természetes, hogy penészes a felszínük.
Löncshús, bacon, virsli kidobni Magas nedvességtartalmú élelmiszerekben szétterjedhet az egész termékben. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Főtt, sült húsmaradék kidobni Magas nedvességtartalmú élelmiszerekben szétterjedhet az egész termékben. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Kemény sajtok (amelyek előállításához nem használnak nemes penészt) használható, a penészfolt körül legalább 2,5 centimétert vágjunk le (a kés ne érintkezzen a penésszel) A kemény állagú élelmiszerek belsejébe a penész kevésbé tud behatolni.
Nemes penésszel érő sajtok a lágy sajtokat, mint a brie és a camambert, dobjuk ki, ha a nemes penésztől eltérő penészesedést észlelünk rajtuk, míg a kemény sajtoknál, mint a gorgonzola, vágjunk le 2,5 centimétert a penész körül A penész nem a gyártási technológia része, ezért az egészségre ártalmas lehet.
Lágy sajtok, reszelt és szeletelt sajtok kidobni Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A reszelt, szeletelt sajtokat a vágó, aprító eszköz is felülfertőzheti. A penészes lágy sajtokban a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Joghurt és tejföl kidobni Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Főtt, sült zöldségek, rakott ételek kidobni Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Főtt gabonafélék és tészta kidobni Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.

Penészes ételek: Kidobjam vagy ne dobjam?

Csecsemőknek, várandós anyáknak, immunszupprimált betegeknek (AIDS, HIV, daganatos megbetegedések, stb.), Candida-fertőzésben, és erős gyógyszeres kezelések (pl. kemoterápia) alatt a friss, zsenge, megbízható élelmiszerek fogyasztása javasolt, a penésszel szennyezett élelmiszerek nem ajánlottak, még a penésszel érő sajtok sem.

Hogyan előzhető meg az étel/élelmiszer penészedése?

 • Havonta tisztítsuk a hűtőszekrényt egy liter vízben oldott szódabikarbónával. Tiszta vízzel mossuk át, és hagyjuk megszáradni. A penészes (fekete) foltokat egy liter vízben oldott 3 kanál fehérítővel dörzsöljük át.
 • A konyharuhákat, szivacsokat, törlőkendőket, felmosókat tartsuk tisztán. A penészes szag a penész terjedését jelenti. Dobjuk ki az olyan eszközöket, amelyeket nem tudunk megfelelően kitisztítani.
 • A lakás levegőjének nedvességtartalmát 40% alatt tartsuk.

Az ételek/élelmiszerek penészedését a következőképpen előzhetjük meg:

 • Fedjük le az ételt tálalásnál, tárolásnál, hogy megakadályozzuk a levegőben lévő spórák megtelepedését. Az élelmiszerek/ételek nedvességtartalmának megőrzése érdekében - friss, szeletelt gyümölcsök és zöldségek, friss saláták - használjunk az erre a célra alkalmas műanyag fólia csomagolást, lefedhető tároló edényt.
 • A felbontott konzerveket, amelyek romlandó ételeket tartalmaznak, öntsük át tiszta, fedéllel ellátott edénybe, és haladéktalanul tegyük hűtőszekrénybe.
 • A romlandó ételeket ne hagyjuk szobahőmérsékleten 2 óránál tovább.
 • A maradék ételeket használjuk fel 3-4 napon belül.

Tudta a penészről, hogy...a penész mikroszkopikus gombákból áll,a penész színét a spórák és a penészgomba vegetatív teste adja,a penészes lekvárokat, dzsemeket ki kell dobni, míg a penészes kemény sajtokat elegendő a penészes folt körül legalább 2,5 cm-rel körbe vágni,számos penészgombát használ a gyógyszer- és az élelmiszeripar antibiotikumok és élelmiszerek gyártására?

Ami káros, lehet hasznos is

Számos penészgomba a romlást okozó és toxintermelés helyett/mellett értékes anyagokat képez. Ilyenek az antibiotikumok (pl. penicillin - Penicillium chrysogenum), alkaloidák, más gyógyszer-alapanyagok, szerves savak, enzimek (pl. amiláz - Aspergillus niger). A penészgombák néhány faját az élelmiszeripar felhasználja fermentált, erjesztett, érlelt készítmények előállításához. Ilyenek a különböző sajtok (pl. camembert, roquefort) érleléséhez felhasznált gombák, a szalámikon található "nemes penészek".

Forrás: MDOSZ

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra