Még mindig ijesztő mértékű az orvoselvándorlás

Minimális mértékben ugyan, de az utóbbi években csökkent az orvoselvándorlás hazánkban. A tavalyi évben viszont még mindig 615 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt.

Némileg csökkent az elmúlt néhány évben az orvoselvándorlás mértéke Magyarországon. Míg 2013-ban 705 magyar állampolgárságú orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, addig ez a szám 2014-ben 701, 2015-ben 717, tavaly pedig már "csupán" 615 volt - írja az mno.hu .

2017-ben is nagyjából ugyanazok számítanak hiányszakmának az egészségügyben, mint a megelőző évben, és leginkább a vidéki kórházakba kellenének szakemberek. A szakorvos-jelölteket magasabb bérekkel és ösztöndíjakkal csábítanák. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!

Már Katar is népszerű célpont lett

Ráadásul a fiatal, 35 év alatti orvosgeneráció körében is megfigyelhető a csökkenés : 2014-ben 579 fiatal esetében vetődött fel, hogy külföldi munkát vállal, két éve pedig ez a szám 562, tavaly 470 volt. A célországok között Németország, az Egyesült Királyság és Svédország a legnépszerűbb, de Franciaországot és Spanyolországot is több orvosunk választotta. Egyre népszerűbb helyszín Katar, amelyet 2014-ben még senki sem jelölt meg célországként, tavaly azonban már 13 orvos döntött mellette.

Az utóbbi években némileg csökkent az orvoselvándorlás mértéke
Az utóbbi években némileg csökkent az orvoselvándorlás mértéke

Nincs arra vonatkozó statisztika, hogy hányan jönnek vissza Magyarországra azok közül, akik egyszer már úgy döntöttek, hogy külföldre mennek dolgozni. Egyesek a családjuk miatt térnek vissza, míg másokat épp a család tartana kint, illetve a magasabb nyugdíj is vonzó lehet a pályája végén álló szakembernek. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint elsősorban az orvosok bérrendezésével lehet csökkenteni az elvándorlás mértékét. Ez pedig nem azt jelenti, hogy nyugati fizetéseket kell megadni, hanem hogy Magyarországon belül úgy érezzék az orvosok, hogy megbecsülik őket. Vagyis az egyetemi diplomások fizetési kategóriái között az orvosokénak legalább a harmadik legjobbnak kell lennie.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)