+13° - +25°
Nincs front

Lassulhat az egészségügyi dolgozók elvándorlása

Az ősztől várható béremelés lassíthatja az egészségügyben dolgozók elvándorlását - írta a Magyar Idők szerdai számában.

A lap az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adataira hivatkozva írja, hogy idén az első fél évben 419 orvos, 259 szakdolgozó, 108 fogorvos és 23 gyógyszerész kérte ki a jó hírnév igazolást, ami azt jelentheti, külföldre szándékozik távozni.
A lap szerint az elvándorlás üteme lassult az elmúlt években, a folyamatot pedig még inkább visszavetheti, hogy az orvosok, ápolók és gyógyszerészek ősztől többlépcsős, jelentős béremelésre számíthatnak. A hazai többszörösére rúgó nyugat-európai bérek elszívó hatása azonban csak enyhíthető ezzel, az egészségügyi dolgozók migrációja ugyanis gyakorlatilag az egész világra jellemző probléma - írta a lap.
Az ősztől várható béremelés lassíthatja az egészségügyben dolgozók elvándorlását

Az ősztől várható béremelés lassíthatja az egészségügyben dolgozók elvándorlását

A "fapados" orvosok, akik hetente csak két-három műtéti napot vállalnak, például Nagy-Britanniában havi két-három kiruccanással többet keresnek, mint itthon egy hónap alatt.

Az egészségügyi ellátórendszer megmerevedett struktúráját hibáztatható a kialakult helyzetért. Minden más hálapénzestől, orvosbáróstól feltehetően csak ennek a következménye. Részletek!

Korábban már idéztünk vitákat és tanulmányokat a magyar egészségügy megreformálásáról. Ezek alapján kérdéses, hogy pusztán a béremelés hatására az orvosok lemondanak-e a külföldről származó plusz jövedelemről vagy a jobb munkakörülményekről, s csak a tényleges tapasztalatok mutatják meg, hogy az egészségügy teljes újraszervezése, és a becsontosodott hatalmi struktúrák megszüntetése érhet-e el változást, vagy az átmeneti intézkedések is hoznak látható, és tartós eredményt.
Forrás: MTI
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső