Vödrös élelmiszerek: nem csak környezetbarát, olcsóbb is

Számos élelmiszer kiszerelése megváltozhat az Egyesült Királyságban, miután több nagy áruházlánc is bejelentette, hogy csomagolásmentes árusításra áll át. Ez nemcsak környezetbarátabbá, de olcsóbbá is teszi a megvásárolt termékeket.

Újratöltő állomásokat készülnek kiépíteni az üzleteikbe a legnagyobb élelmiszerláncok az Egyesült Királyságban - írja a The Guardian. A boltláncok lehetővé teszik, hogy a termékek egy jelentős részét a vásárlók saját dobozaikban, tárolóikban vihessék haza, így azokat becsomagolni sem kell. Ez jelentősen csökkentené a műanyag hulladék mennyiségét, de a termékek árára is jó hatással lenne a csomagolásmentesség.

Veszélyt jelent a járvány miatt termelt hulladék A koronavírus-járvány miatt termelődő, nagy mennyiségű hulladék a környezetre és az emberek egészségére is fokozott kockázatot jelent - figyelmeztettek a szakértők.

A tészták és testápolók sem lesznek becsomagolva

Az élelmiszerek közül első körben a szárazáru (tészták, gabonafélék, rizs, magvak) lesz ilyen kiszerelésben megvásárolható, illetve a testápolók, samponok, mosogatószerek is újratölthetőek lesznek a tervek szerint. Az üzletláncok legtöbbje év végéig csomagolásmentessé tenné a portékáinak jelentős részét. Ezzel egyrészt az üzletek is zöldebbé válnának, és sokkal kevesebb műanyag hulladékot termelnének ki. Emellett a vásárlók is jól járnak, egy felmérés szerint ugyanis átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban árusíthatják azokat a termékeket, melyek csomagolására és kimérésére nem kellett költeni.

Olcsóbb és fenntarthatóbb az élet a csomagolásmentes élelmiszerekkel. Fotó: Getty Images
Olcsóbb és fenntarthatóbb az élet a csomagolásmentes élelmiszerekkel. Fotó: Getty Images

A Greenpeace adatai szerint az Egyesült Királyságban évente 56,5 milliárd darab egyszer használatos műanyag csomagolás kerül ki a boltokból. A Refill Coalition nevű szervezethez csatlakozó élelmiszerüzletek 2022 végéig szeretnék üzleteikben minimalizálni a csomagolóanyag mennyiségét.

Bizonyos üzletekben már Magyarországon is lehetőség van újratölteni a kifogyott termékeket, elsősorban a szappanokat, samponokat és tisztálkodószereket. A járvány megakasztotta a bővülést, sok bolt tönkre is ment, idén viszont új lendületet kaphat ez az üzletág. A csomagolásmentes boltok hazai helyzetével az alábbi cikkben foglalkoztunk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)