Elkészítik a klímakrízis fekete dobozát

A klímakrízis fekete dobozát készítik el ausztrál kutatók és művészek. Céljuk, hogy ezáltal számon lehessen kérni a világon a Föld jövőjét. Az "elpusztíthatatlan" tárolóeszköz ugyanis rögzíti, hogyan kezelte az emberiség a klímaváltozás okozta válságot.

Kiderült, honnan jön a legtöbb műanyagszemét.

A Föld Fekete Dobozát, amelyet a repülőgépeken található adatrögzítő inspirált, 2022-ben építik meg Tasmánia nyugati partjainál, egy földrajzilag és politikailag stabil területen. A projekt résztvevői között vannak a Clemenger BBDO marketingkommunikációs cég munkatársaitól kezdve a Tasmániai Egyetem kutatóiig bezárólag művészek, kutatók és szakemberek.

Elkészítik a klímakrízis fekete dobozát, hogy számon lehessen kérni a világon a Föld jövőjét.
Elkészítik a klímakrízis fekete dobozát, hogy számon lehessen kérni a világon a Föld jövőjét. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Bárki találja meg, tanulhat a hibákból

"A Föld Fekete Doboza egy olyan szerkezet és eszköz, mely rögzít minden lépést, amelyet az emberiség tesz a közelgő klímakatasztrófa irányába vagy az ellenében" - mondta Jim Curtis ötletgazda, a Clemenger BBDO kreatív igazgatója, aki kiemelte: a fekete doboz a klímaváltozásra vonatkozó adatokkal látja el a világot, emellett pedig elszámoltathatóvá teszi a világ vezetőit és leckét ad az eljövendő generációknak.

Curtis szerint, ha megtörténik a legrosszabb, és a klímaváltozás következtében "lezuhanunk", ez az elpusztíthatatlan doboz ott marad és rögzít minden részletet. Így bárki marad hátra, vagy bárki találja meg ezután, tanulhat a hibánkból.

A tíz méter hosszú, fémből készül monolitot úgy tervezték, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, nap- és hőenergia táplálja. A műszer az internetre kapcsolódik, és egy algoritmus segítségével rendszeresen adatokat gyűjt a klímaváltozással kapcsolatban, majd automatikusan tárolja azokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)