Nem segítettek az öngyilkoson: emberölés az ítélet

Jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek két férfit a Pécsi Ítélőtáblán kedden. Egyikük a férje, másikuk a fia volt annak a 76 éves asszonynak, aki 2021 nyarán gyógyszerrel követett el öngyilkosságot. Bár lehetőségük lett volna rá, de nem hívtak segítséget az idős nőhöz, aki maga kérte korábban, hogy engedjék meghalni.

Az idős asszony több betegség miatt is orvosi kezelés alatt állt, ezek azonban nem veszélyeztették közvetlenül az életét. Ugyanakkor fokozott betegségtudat gyötörte, és véget akart vetni szenvedéseinek – számolt be róla a Népszava. Első alkalommal 2020 márciusában kísérelt meg öngyilkosságot elkövetni úgy, hogy szándékosan túladagolta az inzulinját. Férje is fia ekkor orvost hívott hozzá, a szakszerű segítség révén pedig sikerült megmenteni az életét. Az eset után viszont az asszony többször is nyomatékosította, hogy meg akar halni, ezért arra kérte hozzátartozóit, hogy amennyiben újra öngyilkosságot kísérelne meg, ne próbálják őt ebben meggátolni. A két férfi igyekezett lebeszélni szándékáról a nőt, de végül elfogadták az akaratát.

bíróság, kalapács, ítélet
Emberölésért ítélték el a két férfit, akik nem akadályozták meg hozzátartozójuk öngyilkosságát. Fotó: Getty Images

Az asszony 2021. június 4-én ismét szándékosan túladagolta a gyógyszerét, majd befeküdt az ágyába. Férje már úgy talált rá, hogy nem volt eszméleténél, és hamarosan fia is hazaérkezett éjszakai műszakos munkájából. Tudták, hogy mi történhetett, ezért – betartva korábbi ígéretüket – nem hívtak segítséget a nőhöz, aki öt órával később meghalt. A két férfi ezután részletes beismerő vallomást tett a rendőrségen. Az asszony búcsúlevelet is hátrahagyott, továbbá az orvosszakértők és a tanúk is a két férfi vallomását erősítették. Az ügyészség emberölés miatt emelt vádat a segítséget elmulasztó családtagok ellen.

Első fokon a Szekszárdi Törvényszék mindkét férfit két-két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az ügyészség súlyosbításért – a vádlottak cselekedetének társadalmi veszélyességére hivatkozva letöltendő szabadságvesztésért –, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek, arra hivatkozva, hogy nem emberölés történt, hanem segítség elmulasztása, amelyet a törvény kevésbé súlyosan büntet. A Pécsi Ítélőtábla végül javarészt helybenhagyta a törvényszék ítéletét, és újra emberölésben mondta ki bűnösnek a két férfit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra