Nagy bajt okozhat egy karcos serpenyő

Videójában egy doktornő óva int az összekarcolódott serpenyők használatától, méghozzá emiatt.

Akár anyagi, akár érzelmi okok miatt ragaszkodunk karcos serpenyőinkhez, nem érdemes. Ezt támasztja alá Dr. Poonam Desai TikTok-videója is: a New Yorkban praktizáló orvos ezeknek az eszközöknek a veszélyeire hívta fel a figyelmet, és elárulta, ő miért dobja ki őket - írja a Daily Mail.

serpenyő
Komoly bajt okozhatnak az összekarcolódott serpenyők. Fotó: Getty Images

Dr. Desai hangsúlyozta, hogy a tapadásmentes serpenyőkből mikroműanyagok milliói szivároghatnak ételeinkbe. Ezek „megzavarhatják a szervezet hormonális egyensúlyát, termékenységi problémákat okozhatnak, és még a rák kockázatát is növelhetik” – mondta.

Apró karcolás, milliónyi részecske

Egy korábbi ausztrál tanulmány szerint a serpenyő felületén keletkezett egyetlen karcolással több millió mikroműanyag kerülhet az élelmiszerekbe és az otthonokba. A kutatók fényhullámokkal mérték a mikroszkopikus részecskéket, és megállapították, hogy egyetlen öt centiméteres karcolás a teflonserpenyőn - esetleg egy spatula vagy kanál által - akár 2,3 millió mikroműanyagot is kibocsátott. Összességében pedig több mint 9000 műanyagrészecske szóródott szét a serpenyőben.

Dr. Desai elmondta azt is, hogy ő is kerüli a kerámia bevonatú serpenyők használatát, mert, idézzük: „alumíniumréteg van alatta, és az alumínium beszivároghat az ételeinkbe”. A tisztán kerámia serpenyők általában biztonságosabb alternatívának számítanak a tapadásmentes serpenyőkkel szemben, mivel nem tartalmaznak a környezet által lebonthatatlan, örök vegyi anyagoknak is nevezett perfluor-alkil anyagokat (PFA-k) vagy fémeket.

Mi történik, ha a PFA-k bekerülnek a szervezetbe?

Ha valaki perfluor-alkillal szennyezett ételt eszik, a részecskék hosszú ideig a szervezetben maradnak, mivel nagyon lassan távoznak a vizelettel. A Daily Mail azt írja, közel egy évtizedig tart, míg az emberi testben lebomlanak.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nem állapított meg felső határértéket arra vonatkozóan, hogy mennyi lehet az ételekkel biztonságosan elfogyasztható PFA-k maximális értéke, de a kutatók azt javasolják, hogy mi, fogyasztók ügyeljünk tudatosabban arra, hogy milyen típusú termékeket használunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra