Jelek, amelyek hormonzavarra utalnak

A hormonrendszer működési zavarait olykor igen nehéz időben felfedezni, hiszen előfordulhat, hogy teljesen általános panaszok utalnak csak a problémára. Lássuk, milyen tünetek fellépése esetén érdemes gyanakodnunk!

Elszaporodó pattanások

A pattanások, mitesszerek általában akkor jelennek meg, ha valami eltömíti a pórusainkat, de hormonális egyensúlyzavar is kiválthat ilyesmit. Például az androgén hormonok szintjének lecsökkenése miatt is kialakulhatnak hirtelen nemkívánatos bőrpanaszok.

Gyakori fejfájás

A stressz és a kimerültség mellett például hormonzavar is okozhat rendszeres fejfájást. Leggyakrabban azok tapasztalnak ilyesmit, akiknél az ösztrogén szintje jelentős mértékben lecsökken vagy megemelkedik. Mindkét esetben migrénszerű tüneteket és konstans rosszkedvet tapasztalhatunk.

Az erős pattanásosodás hátterében is meghúzódhatnak hormonzavarok
Az erős pattanásosodás hátterében is meghúzódhatnak hormonzavarok

Folytonos álmatlanság

Az álmatlanság, más néven inszomnia az alacsony progeszteronszint tünete is lehet. Megfelelő progeszteronszint esetén képesek vagyunk ellazulni, megnyugodni és pihentetően aludni. Az ösztrogén és a progeszteron szintje közvetlenül szülés után általában nagyon alacsony a nőknél, ami hozzájárul, hogy a friss anyukák sokszor nem tudnak aludni még akkor sem, ha éppen lenne rá idejük.

Fokozott izzadás

A hirtelen jelentkező, intenzív izzadás, esetleglázis lehet hormonzavar tünete. A hormonok befolyásolják a testhőmérsékletet, ezért ha az egyensúlyi állapot felborul, hőhullámokat tapasztalhatunk. Ez különösen a menopauza során és után gyakori jelenség, hiszen a klimax jelentős kihatással van a hormonháztartásra.

Állandó fáradtság

Pajzsmirigy-alulműködés esetén sokaknál az első tünet a konstans fáradtságérzés, amely sem pihenés, semalváshatására nem akar megszűnni.

Milyen okokból alakulhat ki pajzsmirigy-alulműködés? Mennyire veszélyes ez az állapot, hogyan lehet kezelni? Részletek itt.

Hirtelen változások a testsúlyban

A hormonális egyensúly zavara esetén hízhatunk akár attól függetlenül is, hogy mit és mennyit eszünk. A hasi zsírréteg megvastagodásához vezethet, ha szervezetünkben magas az ösztrogén, a kortizol vagy az inzulin szintje, illetve alacsony a tesztoszteroné. A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje miatt lelassulhat az anyagcsere, ami miatt szintén gyarapodásnak indulhat a testsúly.

Forrás: brightside.me

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: