Minden hatodik adós bajba kerülhet

Lakossági és vállalati körben is megnőhet azok aránya, akik nem tudják törleszteni hiteleiket az energiaárak emelkedése és a magas infláció miatt.

A kölcsönt felvevő lakosok 15-17 százalékának adódhatnak nehézségei hiteleik fizetésével. A törlesztőrészletek hirtelen ugrását ugyan a kamatstop egyelőre visszafogja, ám a megélhetési költségek – a lakásfenntartás és az élelmiszerárak – növekedése csökkenti a lakosság pénzügyi mozgásterét – áll a Népszava beszámolójában.

A vállalatok helyzetét az energia drágulása mellett a nyersanyagok magas beszerzési költsége, a növekvő bérigények és az emelkedő kamatkörnyezet is nehezíti. Eközben a lakosság elkölthető jövedelmének zsugorodása miatt visszaesik a termékeik és szolgáltatásaik iránti kereslet is. Mindez „nyomást helyez bevételeikre, adósságszolgálati képességükre” – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A nemrég kiadott "Pénzügyi stabilitási jelentésben" ezért a jegybank elemzői megvizsgálták, mennyire érzékeny a fenti sokkokra a lakossági és a vállalati hitelállomány.

hitel, tölesztés, külcsön, rezsi, költség, pénz
Sok család nem győzi a befizetendőket. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Arra jutottak: a hitellel rendelkező kis és középvállalkozások bedőlési valószínűsége 2,9 százalékról már eddig is 4,7 százalékra nőhetett. A megélhetési költségek emelkedése a hitellel rendelkező háztartásokon belül 4-7 százalékponttal növeli a sérülékenynek tekinthető háztartások arányát.

A lakosság körében a hiteltörlesztési képesség szempontjából az elemzők azokat a háztartásokat tekintették sérülékenynek, amelyek esetében a törlesztőrészlet a  rezsi és az élelmiszerköltségek megfizetése után  rendelkezésre álló jövedelem több, mint felét teszi ki. A hitellel rendelkező háztartások 13 százalékára volt ez korábban jellemző, a rezsi és az élelmiszerárak emelkedése óta azonban 17 százalékra nőtt arányuk.

A jelzáloghiteleknél a nemfizetők aránya 1,8 százalékponttal emelkedhet az energiaárak növekedése miatt 2023 végére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Estig napos, gomolyfelhős idő várható, az ország keleti, északkeleti harmadán viszont több lesz a gomolyfelhő, arrafelé elszórtan valószínű zápor, zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. Továbbra is sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos lökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra