WHO: jobb mentális kezelés, nagyobb gazdasági fellendülés

Minden a depresszió és a szorongás jobb kezelésére fordított dollár négyszeresen megtérül, mert javul a lakosság egészsége és munkaképessége. Ez pedig fellendülést hozhat az egyes országok fejlődésében és gazdasági növekedésében - közölte jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A mentális zavarral küzdő emberek száma 1990-ben még 416 millió volt, de 2013-ban már elérte a 615 milliót a WHO új tanulmánya szerint. Az ENSZ szakosított szervezete először becsülte meg, hogy milyen kedvező hatással lehet az egészségre és a gazdaságra a legelterjedtebb mentális betegségek nagyobb ráfordítással folytatott, és jobb kezelése.

Margaret Chan, a WHO vezetője hangsúlyozta, hogy az új tanulmány megerősítette az összefüggést az emberek javuló egészsége és jóléte illetve a gazdasági mutatók javulása között. Azaz nyilvánvaló gazdasági haszna is van a szorongás kezelésének. „Gondoskodni kell róla, hogy mindenki számára egyaránt elérhető legyen a mentális egészségügyi kezelés, függetlenül a nemétől, a korától, illetve attól is, hogy a világ mely táján él” – fejtette ki Chan.

Több energiát és időt kellene fordítani a lakosság mentális egészségére

A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára, az egészségcsökkenés legalább 12 százalékáért a mentális és viselkedészavarok felelnek, ráadásul ezek fejtik ki a legnagyobb hatást a munkaerőpiacra, ennek ellenére nem biztosított elég anyagi támogatás a mentális egészségkutatáshoz. Részletek! A tanulmány 36 alacsony, közepes és magas bevételű ország adatai alapján készült. A kormányok – 2014-es adatok alapján – átlagosan az egészségügyi költségvetés 3 százalékát fordítják a mentális egészségre. A szegény országok egy százalékot szánnak erre, a fejlett országok pedig öt százalékot.

Forrás: MTI

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: