WHO: jobb mentális kezelés, nagyobb gazdasági fellendülés

Minden a depresszió és a szorongás jobb kezelésére fordított dollár négyszeresen megtérül, mert javul a lakosság egészsége és munkaképessége. Ez pedig fellendülést hozhat az egyes országok fejlődésében és gazdasági növekedésében - közölte jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A mentális zavarral küzdő emberek száma 1990-ben még 416 millió volt, de 2013-ban már elérte a 615 milliót a WHO új tanulmánya szerint. Az ENSZ szakosított szervezete először becsülte meg, hogy milyen kedvező hatással lehet az egészségre és a gazdaságra a legelterjedtebb mentális betegségek nagyobb ráfordítással folytatott, és jobb kezelése.

Margaret Chan, a WHO vezetője hangsúlyozta, hogy az új tanulmány megerősítette az összefüggést az emberek javuló egészsége és jóléte illetve a gazdasági mutatók javulása között. Azaz nyilvánvaló gazdasági haszna is van a szorongás kezelésének. „Gondoskodni kell róla, hogy mindenki számára egyaránt elérhető legyen a mentális egészségügyi kezelés, függetlenül a nemétől, a korától, illetve attól is, hogy a világ mely táján él” – fejtette ki Chan.

Több energiát és időt kellene fordítani a lakosság mentális egészségére

A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára, az egészségcsökkenés legalább 12 százalékáért a mentális és viselkedészavarok felelnek, ráadásul ezek fejtik ki a legnagyobb hatást a munkaerőpiacra, ennek ellenére nem biztosított elég anyagi támogatás a mentális egészségkutatáshoz. Részletek! A tanulmány 36 alacsony, közepes és magas bevételű ország adatai alapján készült. A kormányok – 2014-es adatok alapján – átlagosan az egészségügyi költségvetés 3 százalékát fordítják a mentális egészségre. A szegény országok egy százalékot szánnak erre, a fejlett országok pedig öt százalékot.

Forrás: MTI

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra