A pénz nem boldogít, kivéve a magyarokat

Egy friss felmérés szerint a magyarok több mint fele boldogtalan.

Magyarország és Spanyolország a két legkevésbé boldog európai nemzet, míg Hollandia világszinten is a pozitív végletet képviseli - derült ki az Ipsos világszerte 19 516 felnőtt megkérdezésével készült nemzetközi kutatásának eredményeiből , melyek alapján immár hatodszor rajzolták meg a világ boldogságtérképét . Bár a válaszadók közel kétharmada boldognak vallotta magát, és az ezt befolyásoló tényezők, mint az egészség, a család vagy a párkapcsolat sorrendjében sincs jelentős eltérés hazánkban a világátlaghoz képest, a magyarok fele így is boldogtalan - szögezi le a cég kutatási eredményeket elemző közleménye.

Még boldogtalanabbak lettünk

Tízből hat ember (63 százalék) boldognak érzi magát a mindennapokban - bár ez a világátlag nem sokat változott az elmúlt 14 hónapban, az országok sorrendje annál inkább. A kutatás 6 ország esetén mért öt százalékpontnál nagyobb javulást, míg 12 országnál hasonló mértékű romlást az általános boldogság szintjében. Meglepő, de a legnagyobb mértékű javulás (11 százalék) Kínában mérhető, amely nemzet így az első helyre került. Ott az emberek 93 százaléka állítása szerint inkább boldog vagy nagyon boldog. Hasonló növekedésről tanúskodnak az orosz eredmények is, de az 58 százaléknyi boldog lakossal továbbra is elmaradnak a világátlagtól.

Huszonhét országból mi vagyunk a 23. legboldogabbak. Grafika: Ipsos
Huszonhét országból mi vagyunk a 23. legboldogabbak. Grafika: Ipsos

Peru, Chile és Mexikó jelentős visszalépést mutat a tavaly mért boldogságszinthez képest, ezzel a világ legboldogtalanabb nemzetei között említhetők, akárcsak Magyarország. A magyarok mindössze 45 százaléka érzi magát boldognak, a többség tehát boldogtalan. Ez pedig a tavalyi vizsgálat eredményeihez képest 5 százalékos romlást jelent. Magyarország tartósan a világátlag alatt szerepelt a 2011 decembere óta tartó időszakban.

Génjeinkben rejlik a boldogság? A boldogságra való képességet 50 százalékban a gének határozzák meg, és ezek között sok olyan gént találunk, melyek bizonyos személyiségjegyeket kódolnak - állítják brit kutatók. További részletek korábbi cikkünkben .

Világszinten mindössze a lakosság 6 százaléka mondja magát nagyon boldogtalannak . Ez az érték Spanyolországban a legmagasabb (13 százalék), amelynek köszönhetően az ország szintén a lista alsó negyedében található.

Kevésbé fontos már a szórakozás

A boldogságot meghatározó tényezők közül a fiziológiai szükségletek teljesülésén túl a tartalmas, megfelelő irányba tartó élet, a társas kapcsolatok, valamint az anyagi biztonság is kiemelt helyet kap a világ polgárai életében. A magyar eredmények alapjaiban nem mutatnak jelentős eltérést a világátlagtól, de jobban hiszünk benne, hogy a pénz boldogít (+4 százalékpont a globális értékhez képest).

Összességében a vagyon és a személyes anyagi helyzet fontossága átlag felett nőtt Magyarországon a tavalyi évhez képest, míg a barátok, az elismertség , a megbocsátás, illetve a sporthoz, szórakozáshoz való hozzáférés fontossága csökkent a mindennapi boldogság szempontjából.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra