Orvosi mulasztás miatt halt meg kilenc újszülött?

Összesen kilenc koraszülött halt meg az elmúlt hetekben Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. Az első feljelentések is megtörténtek, a halálesetek okára azonban többféle magyarázat is születhet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére a kórház koraszülöttintenzív-osztályán a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében indított nyomozásról azt közölte: a Miskolci Rendőrkapitányságon augusztus 9-én egy 37 éves miskolci férfi és egy 31 éves miskolci nő tett feljelentést. A két egymástól független feljelentés szerint július hónapban a kórházban megszületett gyermekeik (egy-egy fiúgyermek) "halálában közrejátszhatott az egészségügyi intézmény valamely dolgozójának gondatlansága, mulasztása".

A kórházban a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében hétfőn a miniszterelnök azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pedig kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt.

Az államtitkár kedden arról is beszámolt, hogy a koraszülöttintenzív-osztályon lévő 34 gyermek közül két gyermek súlyos állapotban van. Egyikük szerdán halt meg a kórházban, így kilencre emelkedett a koraszülöttintenzív-osztályon múlt hétfő óta elhunyt gyerekek száma. A kórház közleménye szerint ez a haláleset azonban semmilyen összefüggésben nem áll a korábbi tragédiákkal. A kisbaba hónapok óta intenzív kezelés alatt áll és többszörös komoly hasi műtéteken esett át. A gyermek a korábban elhalálozott koraszülöttekkel semmilyen kontakt kapcsolatban nem állt. Ápolása során mindvégig izoláltan kezelték, külön ápolási személyzettel rendelkezett, egyébként a Gyermeksebészeit Osztályon is hosszan hospitalizált volt. Születésétől kezdődően igen alacsony életeséllyel rendelkezett - olvasható a kórház közleményében.

Az eddig elvégzett vizsgálatok nem találtak összefüggést a halálesetek között. Az esetleges fertőzések igazolása vagy kizárása még folyamatban van, a kórházban továbbra is járványügyi intézkedések vannak érvényben.

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is.

Az koraszülött intenzív centrumokban a járványügyi helyzetben jelenleg nincs változás.

Fertőzések a kórházból?

A nozokomiális fertőzések a betegségek egy olyan csoportját jelölik, melyek a kórházi vagy egészségügyi intézményben való tartózkodás alatt vagy az abból való távozás után jelentkezik olyan betegnél, akik nem a fertőzés miatt kerültek kórházba. A kritériumok alapján legalább 48 órának, de legfeljebb 30 napnak kell eltelnie a fertőzés jelentkezése után, hogy azt kórházinak lehessen nevezni. A kórházi fertőzések terjedésének legfőbb oka, hogy az alanyok jóval fogékonyabbak a betegségekre: a kórházba kerülők gyengébb, alultápláltabb személyek, sokszor mozgásukban is korlátozottak. A koraszülötteknek emellett igen gyenge az immunrendszere, nehezen tudnak védekezni a különböző fertőzések ellen. Emellé társulhatnak a beavatkozások miatti kockázati tényezők (például a kanül, a katéter, a légzést segítő tubus), a gyógyszerek, az egyéb betegségek is. Szintén fokozzák a fertőzés lehetőségét a modern diagnosztikai eszközök, például a biopszia.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra