Nagy változás indul az egészségügyben

A bátrak már szeptembertől regisztrálhatnak az e-recept modulba, novembertől azonban orvosoknak és gyógyszerészeknek kötelező a belépés.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér ( EESZT ) moduljai közül elsőként november elsejétől kötelezően bevezetik az e-receptet , ami szinte új alapokra helyezi a gyógyszerészek munkáját. Nem véletlen, hogy a Budapesten e témában hétfő délután megtartott fórumon legalább ezer patikus vett részt - írja a pharmaonline.hu.

A résztvevők a fórumon megtudhatták, hogy a több hónapja zajló pilotban - amelyben 11 kórház, közel 40 patika és több mint 30 háziorvos vett részt - összesen 400 ezer recepttel vizsgáztatták a rendszert. A vizsgáltat során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy szóról-szóra megegyezik-e a papíralapú, illetve az immár "felhőben" található e-recept tartalma. Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) e témáért felelős főosztályvezetője a fórumon elmondta, hogy egyetlen eltérést sem találtak a pilot alatt, és hozzátette, hogy az ÁEEK 90 ezer e-személyi leolvasót vásárolt a patikáknak.

Az e-recept új alapokra helyezi a gyógyszerészek munkáját
Az e-recept új alapokra helyezi a gyógyszerészek munkáját

A rendszer használatához e-személyire van szükségük a kórházi és háziorvosoknak, a gyógyszerészeknek, valamint a gyógyszerkiadásra jogosult gyógyszertári szakasszisztenseknek. Nincs azonban mindenkinek szüksége e-személyire: a kormányablakos ügyintézők, illetve azok a külföldi állampolgárságú orvosok, akik nálunk rendelnek, OTP-tokennel léphetnek be a rendszerbe.

Az e-recept bevezetésének előnyeiről korábbi cikkünkben olvashat!

Az orvosok által használt receptíró felületek Szabó Bálint szerint gyakorlatilag változatlanok: a doktorok a felírt receptet rögzítik az elektronikus térben, de papíron is kinyomtatják. A jelenlegi gyakorlattal szemben fontos változás, hogy az asszisztensek legfeljebb előkészíthetik a gyógyszer rendelését, de kizárólag az orvosok küldhetik az e-térbe a receptet.

Szabó Bálint óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi papíralapú receptek meddig maradnak használatban. Szerinte ez attól függ, hogy az érintetteknek - ezen belül is elsősorban a lakosságnak - mennyire sikerül átállnia az új rendszerre. A jelenlegi tervek szerint 2019-től úgynevezett felírási igazolás lépne a helyébe, amely egy A/4-es méretű lap: ezen az összes rendelt gyógyszer felsorolható.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Általában derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csak kevés helyen képződhetnek gomolyfelhők. Zápor, esetleg zivatar helyenként - nagyobb eséllyel a középső országrészben és a Dunántúlon - fordulhat elő. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb, főként északkeleti tájakon 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra