EESZT: ismernie kell, ha orvoshoz megy

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) hamarosan mindannyiunk életébe belép, így fontos megismerkedni vele. Az világos, hogy az egészségügyi információk ezen keresztül fognak áramlani, s minden szereplő (beteg, orvos, gyógyszerész) ezen keresztül fér hozzá azokhoz az adatokhoz, információkhoz, amelyekre jogosult, s amelyekre szüksége van. De vajon mit tartalmaz a rendszer, és hogyan kell használni?

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) uniós forrásból készült el, s a fejlesztői szerint nagyobb betegbiztonságot, valamint az adminisztrációs terhek csökkenését eredményezi, illetve ezen keresztül lehet majd kiállítani az e-beutalókat és az e-recepteket is. Az éles pilot program február közepén indult - írja a napi.hu. A lap az EESZT fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetőjét, Szabó Bálintot kérte meg a rendszer bemutatására.

eeszt
Hamarosan digitálisan lesz elérhető minden orvosi adatunk. Biztonságos adatkezelés

Az EESZT egy internet alapú komplex, interaktív adatbázis háziorvosok, járóbeteg- és szakrendelők, patikák és nem utolsó sorban a lakosság számára. Használata november elsejétől kötelező a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak, az értelme pedig alapvetően az, hogy a beteg ellátási dokumentációját, eseményeit, vizsgálati eredményeit a kezelőorvos pontosan átlássa, a felírt és kiváltott vagy ki nem váltott receptjeivel együtt. Gyors, pontos képet kaphat így az előzményekről, s az információk birtokában megalapozottabban dönthet további vizsgálatokról vagy kezelésekről, mintha a beteg magával hozott, esetleg hiányos dokumentációira, vagy az emlékezetére alapozna.

Az EESZT  tulajdonképpen az egészségügyben eddig szigetszerűen meglévő informatikai rendszereket kapcsolja össze, minden ellátási esemény, vizsgálat, beutaló, recept megjelenik benne.  Az EESZT adatai az eddig megszokott adatfelvétel során keletkeznek, további adminisztrációt nem igényel a rendszer.


Az internetes felület az eeszt.gov.hu oldalon érhető el, információkat az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon találhatnak az érdeklődők. A rendszer február közepétől élesedett, a pilot programként futó tesztidőszak augusztus közepéig tart 11 kórház, 22 háziorvos és 36 patika részvételével. A pilotban részt vevő egészségügyi szolgáltatók csak március közepétől férnek hozzá a felülethez, addig a lakosság úgy rendelkezhet az egészségügyi adataihoz való hozzáférésről, hogy azokat még egyetlen szolgáltató sem látta.

Az EESZT üresen indul, tehát a március utáni ellátások adataival töltődik. Visszamenőleges adatokkal a jelenlegi fejlesztési fázisban nem töltik fel, az egy következő fázis lesz, ami 2018 második fele előtt biztosan nem valósul meg. Ha majd a visszamenőleges adatok feltöltésére is alkalmas lesz a rendszer, az állampolgárok ismét rendelkezhetnek arról, hogy hozzájárulnak-e korábbi egészségügyi adataik betöltéséhez. Az internetes belépést az eeszt.gov.hu oldalról kell indítani ügyfélkapus hozzáféréssel és taj-számmal. A sikeres bejelentkezés után a fő beállítási lehetőségek az első oldalon találhatók. 

Az EESZT rendszer megfelel az adatkezeléshez szükséges öt feltételnek - megfelelő jogi környezet, az adott adatkezelési tevékenységhez tartozó konkrét cél, időtartam és a lehető legszűkebb adatkör, valamint a felhasználók tájékoztatása -, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hitelesítette azt. Részletek!

A gyógyszerészek csak a nyitott, még ki nem váltott e-recepttel kapcsolatos információkat tekinthetik meg. A korábban felírt vények közül csak azokat látják, amelyeket az adott patikában váltott ki a beteg. Munkaadók, munkáltatók, egészségbiztosítók továbbra is csak az eddigiek szerint (kezelőorvosként) férhetnek hozzá egészségügyi adatainkhoz, az EESZT-ből nem kérhetnek le tetszés szerinti betegre vonatkozó adatot.  

Minden állampolgár e-mailben kérhet értesítést a rendszertől az elkészülő vizsgálati eredményeiről, illetve a rendszerben az ellátás során keletkező dokumentumokról. Megtekintheti a receptjeit, a vizsgálati dokumentumait, beutalóit, valamint az adatkezelése kapcsán keletkezett hozzáférési információkat is. Arra is lesz lehetőség, hogy az e-beutaló elkészítésével egy időben időpontot is foglaljon a rendszerben: ez azon múlik, hogy a kórházak, rendelők számára az informatikai rendszerük szállítói kialakítanak-e olyan felületet, amin közzétehetik az erőforrásaikat. Az EESZT-ben ugyanis már megvan ez a struktúra.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt pár órára kisüt a nap, északnyugaton kezdődik erősebb felhősödés, de csapadék még nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag