Koronavírus: kiderült, miért fertőzőbb a brit mutáns

Az új típusú koronavírus brit mutációja könnyebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, és nagyobb mennyiségben termelődik a fertőzöttek szervezetében. Ebből következik, hogy ürülni is több kórokozó fog, ezért fertőzőbb ez a variáns - ismertette Rusvai Miklós víruskutató.

Brit koronavírus-variáns: itthon is egyre gyorsabban terjed - kattintson!

A koronavírus nemrég azonosított új mutációja, a brit variáns körülbelül 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változat. Ez pedig annak "köszönhető", hogy nagyobb mennyiségben termelődik a fertőzöttek szervezetében, így a betegek is nagyobb mennyiségben ürítik a kórokozót. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy súlyosabb tüneteket okozna - ismertette Rusvai Miklós. Egyébként a kutató szerint is elég valószínű, hogy a brit variáns állhat az utóbb napok kedvezőtlenebb hazai adatai mögött.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A brit variáns körülbelül 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változat. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mi a helyzet a többi mutánssal?

Az új típusú koronavírus brazil és a dél-afrikai mutációiról szintén elmondható, hogy valamivel fertőzőbbek, mint az eredeti változat. Ezeknél azonban nagyobb változás ment végbe az úgynevezett tüskefehérjén is, ezért ellenük nem olyan hatékonyak a jelenleg forgalomban lévő oltások. - emelte ki a szakértő.

Az oltásokról

Mint mondta, a vakcinák eredeti variánssal szemben tapasztalt hatékonyságából 5-10 százalékot le kell vonni, hogy megkapjuk a brazil és a dél-afrikai mutánsok elleni hatékonysági arányt. Fontos kiemelni továbbá, hogy az oltóanyagok nem a megfertőződést akadályozzák meg, hanem azt, hogy a COVID-19 nevű betegség súlyossá váljon, illetve azt is, hogy a páciens belehaljon a fertőzésbe.

Koronavírus: "a brit mutáció végigsöpörhet a világon". A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.