40 év felett így változik a menstruáció

Negyven év felett sok nő tapasztalja, hogy az addig szabályosan működő ciklusában valami megváltozik. A változástól nem kell félni, hasznos lehet azonban, ha lelkileg felkészülünk rá.

Egyre ritkábbá válhat a menstruáció

A menopauzát megelőzően köszönt be az úgynevezett premenopazua időszaka, ami egy átmenetet jelent a nomál női cikus és a változó kor között. A premenopauza időszaka 1-től 5 évig is tarthat. Ebben az időszakban szabálytalanná válik a menstruáció, két vérzés jelentkezése között egyre több idő is eltelhet.

Negyven év felett sok nő tapasztalja, hogy az addig szabályosan működő ciklusában valami megváltozik. Fotó: Getty Images
Negyven év felett sok nő tapasztalja, hogy az addig szabályosan működő ciklusában valami megváltozik. Fotó: Getty Images

Ki is maradhat a menstruáció

Attól sem kell megijedni, ha egy-egy hónapban teljesen kimarad. A kimaradt menstruáció azt jelzi, hogy az adott petesejt már nem volt jó minőségű, és nem tudott megérni - így pedig a menstruáció is elmaradt. Egy-egy menzesz kimaradása azonban még nem egyenlő a menopauzával - arról ugyanis akkor beszélhetünk, ha egymás utáni 12 hónapban elmarad a menstruáció.

A női szervezet két legfontosabb hormonja az ösztrogén és a progeszteron, a női ciklust pedig e két hormon szintjének változása és egymáshoz való viszonya határozza meg. A hormonjaink működése alapján életünket négy nagyobb periódusra oszthatjuk: a gyermekkorra, a pubertáskorra, a termékenység időszakára, végül pedig a menopauzára. Ebben a négy szakaszban a hormonjaink bonyolult összhangja és más-más koncentrációja különböző fizikai, lelki és szexuális változásokat hoz életünkbe. Részletek!

Erősebb lehet a vérzés

A premenopauza hatására a petefészkek a korábbinál lustábban működhetnek. Lehetnek hónapok, mikor a petesejt megérik és minden a lehető legnormálisabban zajlik, lehetnek hónapok, mikor késve jön meg a menstruáció és lehetnek hónapok, mikor teljesen kimarad. De hiába marad ki az ovuláció, a méhfal tovább vastagszik, így ha végül a következő hónapok egyikében újra bekövetkezik a vérzés, az a szokásosnál erősebb lehet.

Fájdalmasabb görcsök

Hiába jelentkezik ritkábban a menstruáció, a fájdalmas görcsök nem múlnak el - sőt akár rosszabodhatnak is. Premenopauza idején az ösztrogén és a progeszteron hormonszintek hullámzása hatására ugyanis gyakran erősödik a menstruációs fájdalom. Jó hír azonban, hogy minél közelebb kerülünk a menopauza beköszöntéhez, ezek a fájdalmak is enyhülni kezdenek.

Forrás: health.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció