Jelek, amelyek Parkinson-kórra utalhatnak

A nehézkes mozgás és remegés a Parkinson-kór két legjellemzőbb tünete, ezek azonban csak a betegség későbbi stádiumában jelennek meg. Azonban van néhány olyan jel, amelyek már jóval korábban felhívhatják a figyelmünket a kór kialakulásának kockázatára.

Az alábbi tüneteket gyakran már évekkel a diagnózis előtt tapasztalhatják magukon a betegek.

A szaglás elvesztése

A Parkinson-kórban szenvedők többsége úgy emlékszik, már évekkel remegés és a mozgással kapcsolatos problémák megjelenése előtt megváltozott a szaglásuk, sokuknál azomnia (a szaglás elvesztése) is kialakult. Szakértők szerint a betegek 90 százalékának nem működik a szaglása.

Parkinson-kór, korai jelek, tünetek, alvászavar, szaglás elvesztése, RBD, emésztési zavarok, depresszió,
Mentális problémák ésalvászavarokis felléphetnek. Fotó: 123rf

Emésztési problémák

A gyomor- és bélproblémáknak számos különböző oka lehet, és az esetek többségében nem is kell mindjárt olyan komoly betegségekre gondolni, mint a Parkinson-kór . De az utóbbi évek kutatási eredményeinek tükrében a szakemberek azt is világosan látják, hogy a parkinsonosok nincs rendben a bélmozgás. Sok páciensnél már 20 évvel a diagnózis előtt is jelentkezhetnek ezek a problémák, ezért talán ez lehet az egyik legkorábbi jel.

RBD

Parkinson-kór: egy magyar beteg tapasztalatai - kattintson!

A REM alvási viselkedészavar (RBD) is korai figyelmeztető tünet lehet. Ez sokkal több annál, hogy valaki izeg-mozog álmában. Ez egy ritka, de elég komoly alvásprobléma , amelynek során az ebben szenvedők - heves és erőteljes mozgásokkal kísérve - "eljátsszák az álmaikat". A legtöbb RBD-vel küzdő betegnél egy évtizeden belül kialakul a Parkinson-kór vagy valamilyen hasonló betegség.

Szorongás és depresszió

A legtöbb Parkinson-kórban szenvedő talán még a mozgásban bekövetkező változásoknál is nagyobb problémának érzi a depressziót és a szorongást. Ezek akár már 10 évvel a diagnózis előtt is jelentkezhetnek a betegeknél.

Forrás: edition.cnn.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: