Aggasztó adatok jöttek ki a kórházi fertőzésekről

Bírósági úton szerzett részletes adatokat a kórházi fertőzések hazai elterjedéséről a Direkt36. Az ezekből kirajzolódó kép alapján a koronavírus-világjárvány berobbanásával e téren is sokat romlott helyzet.

Az egészségügyi hatóságok a 2017 és 2022 közötti időszakra vonatkozóan adtak ki információkat a kórházi fertőzések előfordulásáról. Itt kifejezetten azokról a fertőzésekről van szó, amelyek az egészségügyi ellátás következtében alakulnak ki. A Direkt36 elemzése szerint vannak kórházak, amelyekben más intézményekhez képest évről évre nagyon magas esetszámokat jegyeznek fel. A cikk ezek között említi a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetet, a Honvédkórházat, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat, az Országos Onkológiai Intézetet és a ceglédi Toldy Ferenc Kórházat. Az is látható a számokból, hogy a lista élén kevés változás történt az elmúlt években, ami arra utal, hogy az egészségügyi hatóságok esetleges intézkedései egyelőre hatástalanok az ügyben.

A Direkt36 arra is rámutat, hogy 2021-ben, a koronavírus-járvány kirobbanása utáni évben vált a legsúlyosabbá a helyzet. Bár utána csökkent valamelyest a kórházi fertőzések előfordulása, még 2022-ben is kétszer annyi fertőzést regisztráltak, mint 2017-ben. Olyan kórház is szerepel a most kiadott nyilvántartásban, amelynek egyik osztályán a 2022-ben megfertőződött betegek többsége elhunyt az intézményben. Hogy azonban e halálesetek mekkora részét okozta maga a fertőzés, nem tudni, mert a kórházak adatközlése nem elég részletes ennek megállapításához.

Összesen három típusú fertőzés esetén ismertek a kórházankénti előfordulási adatok. A 2022-es évben multirezisztens (több antibiotikum hatásával szemben is ellenálló - a szerk.) kórokozó okozta kórházi fertőzések arányosan...

  • a ceglédi Toldy Ferenc Kórházban fordultak elő leggyakrabban,
  • megelőzve a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetet
  • és az Uzsoki utcai Kórházat.

Clostridium difficile baktériummal a legtöbb beteg...

  • a budapesti Szent Margit Kórházban fertőződött meg.
  • Ezen a listán a ceglédi Toldy Ferenc Kórház a második,
  • az Országos Onkológiai Intézet a harmadik.

A véráramfertőzések terén pedig...

  • a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet szerepel az első helyen,
  • amelyet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
  • és a Budai Irgalmasrendi Kórház követ.

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra