Tömegek akarnak organikus ételt enni

Európában egyre többen vásárolnak organikus és bio élelmiszert, keresnek vegetáriánusoknak szánt és "mentes" termékeket. Magyarországon ez a trend még nem meghatározó.

Új megfigyeléssel állt elő az IRI , a világ egyik legnagyobb üzleti információs cége, amely tömeges fogyasztási, kereskedelmi és egészségügyi adatokat elemez, az így megtalált összefüggéseket pedig értékesíti üzleti felhasználóknak, többek között áruházláncoknak, kórházaknak, a fitneszipar és a média vállalatainak. Úgy tapasztalták, hogy a vásárlók egyre inkább elfogadják az élelmiszerek szerepét az általános egészség és jóllét fenntartásában, emiatt pedig mind több egészséges ételt fogyasztanak.

Hatalmasat nőtt a biotermékek iránti kereslet

Az IRI szerint az európai fogyasztók 70 százaléka állítja, hogy több-kevesebb rendszerességgel vásárol "egészséges" élelmiszert, amelyben csökkentett mennyiségű só, cukor, zsír és kalória van. A wellness élelmiszerek megítéléséről, a vásárlási szokásokról Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában kérdezték meg a vásárlókat. Kiderült, hogy meghatározó módon megnövekedett azoknak az embereknek a száma, akik organikus élelmiszerbolti termékeket vesznek.

biotermények
Egy kosár biotermény. Megnőtt a megőrzött egészség értéke, többet áldoznának rá az emberek

A vásárlók 53 százaléka állította, hogy szokott organikus élelmiszert vásárolni, 39 százalék pedig vegetáriánus élelmet is beszerez - arányuk 26 százalékkal emelkedett csak az elmúlt évben. A spanyolok vásárolnak legnagyobb valószínűséggel vegetáriánus cikkeket, 44 százalékuk igyekszik húsmentesen bevásárolni.

Az elmúlt három évben az úgynevezett "mentes" cikkek iránti kereslet is jelentősen megugrott. A vizsgálatban érintett országok fogyasztóinak 33 százaléka vásárol laktózmentes termékeket, élesztő- vagy gluténmentes árut. Itt is a spanyolok vezetnek, 48 százalékuk választ olyan terméket a bevásárlásai során, amely valamilyen intolerancia kerülése érdekében került a polcokra.

A vásárlók harmada jelezte, hogy adalékanyagoktól mentes termékeket akar vásárolni, ezért minden harmadik vásárló, mielőtt a kosárba tenne valamilyen élelmiszert, elolvassa az élelmiszercímkét , hogy tisztában legyen a termék összetevőivel. A súlycsökkentés (26%), a környezeti megfontolások (22%) és az egészségi problémák (15%) szintén olyan tényezők voltak, amelyek befolyásolták a vásárlási döntéseket.

Az általános jóllét a fő szempont

"Az általános jóllét fenntartása a legfontosabb ok, amely miatt az európaiak egészségesebb élelmiszereket vásárolnak. Sokkal jobban figyelnek a megvásárolni szándékozott élelmiszerek minőségére, biztonságosságára és egészségességére. Bizonyos élelmiszereket pedig elkerülnek az intolerancia vagy a súlycsökkentés miatt. Utóbbi különösen fontos, mert a túlsúly és az elhízás komoly kihívássá vált Európában, és nagyon jó látni, hogy négyből egy vásárló fogyni szeretne" - idézte az IRI igazgatóját, kutatásvezetőjét a Foodnavigator .

Livio Martucci rámutatott, hogy azért választ egyre több ember "mentes" termékeket, mert mind többeknél mutatnak ki intoleranciát. Azt gondolják, hogy egészségesebbek maradhatnak, ha ilyen termékeket fogyasztanak, ezért pedig hajlandóak több pénzt is áldozni. Martucci szerint az egészséges élelmiszerek iránti kereslet - beleértve az organikus vagy biotermékeket és terményeket, a vegetariánus és mentes élelmiszereket - fő trenddé vált, ami alapvető lehetőséget teremtett az élelmiszerágazat cégei számára, hogy hangsúlyozzák termékeik egészségi előnyeit, és új, egészségesebb termékvonalakat mutassanak be a piacon.

Él egy mítosz az emberek fejében, hogy az egészséges étel drága. Ezt leginkább a bioélelmiszerek árszabása alapozta meg, ráadásul sokak szerint ami drágább, értelemszerűen jobb is. Pedig ez nem feltétlenül igaz, ha számolunk kicsit. Részletek!

Ez a változás az IRI elemzése szerint azt fogja eredményezni, hogy az áruházak és üzletek hátsó polcairól frekventáltabb helyekre kerülnek ezek a termékek, egyszersmind sokkal több polchelyet is kapnak, mert a gyártók saját márkák alatt is forgalmazni akarják. Ez pedig azokat a vásárlókat, akik elsősorban a bioboltokba és az organikus piacokra jártak vásárolni, visszahozzák az élelmiszerboltokba. Az európaiak számára az egészséges étkezés ma már alapvetőnek számít. Az IRI felmérése szerint ugyanis a válaszadók 60 százaléka mondta, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás a "legfontosabb része" az egészséges étrendnek.

Magyar helyzet

Mivel a kutatás nem terjedt ki Magyarországra, pontosan összehasonlítható adatok nem állnak rendelkezésre. De egy 2015-ös uniós kutatásból tudjuk, hogy az organikus élelmiszerekre fordított kiadás személyenként az EU-28 átlagában fejenként 53,7 euró volt, ami 16-17 ezer forintnak felel meg. Ezzel szemben Magyarországon 3 euró, ami még az ezer forintot sem éri el. A dánok ennek például több mint 60-szorosát fordították ilyen célra.

Azt is tudjuk a KSH adataiból , hogy élelmiszerre és alkoholmentes italokra 2017 első félévében fejenként havonta 21 300 forintot költöttünk. Az összes élelmiszerköltség valamivel több mint tizedét (10,9 százalékát) zöldségfélékre és burgonyára fordítottuk, 2328 forintot. Gyümölcsöt 1449 forintért vásároltunk. Azaz a zöldség és a gyümölcs részaránya (értékben legalábbis) közel 18 százalékos volt az élelmiszer-fogyasztásunkban. Ha ezt összevetjük a húsra és húskészítményekre fordított 5812 forinttal, ami az élelmiszerfogyasztás értékének több mint 27 százaléka, akkor beláthatjuk, hogy még van tere Magyarországon az egészséges táplálkozás fejlesztésének, hiszen az arányt meg kellene fordítanunk . A bioélelmiszerek nagyobb arányú fogyasztása pedig ezt a folyamatot koronázhatná meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +21 °C

Általában derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csak kevés helyen képződhetnek gomolyfelhők. Zápor, esetleg zivatar helyenként - nagyobb eséllyel a középső országrészben és a Dunántúlon - fordulhat elő. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb, főként északkeleti tájakon 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra