Hiába a béremelés, sok ápoló kevesebb pénzt visz haza

Átlagosan 60 ezer forinttal keresnek kevesebbet a szekszárdi Balassa János kórház egészségügyi szakdolgozói, mint a júliustól érvényes béremelés előtt.

Az egyik dolgozó levélben kereste meg Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt. Mint írja, a kórház csökkentette a szakdolgozók ügyeleti díját, így most mindannyian, beleértve ápolókat és műtősegédeket egyaránt, több tízezer forinttal kevesebbet visznek haza havonta. A nettó keresetük nem éri el azt a szintet sem, amelyet a júliusi, egységesen 18 százalékos béremelés előtt megkaptak – számol be a helyzetről riportjában az RTL Híradó. A levélíró szerint a történtek nyomán borzalmassá vált a közhangulat az intézményben, amit a betegek is érzékelnek.

A kórház azzal magyarázta a csökkenést, hogy ugyan nem csökkentették az ügyeleti díjakat, de valóban változtattak az elszámolás rendszerén. Korábban a legelső ügyeleti órától önként vállaltnak tekintették a túlórát, így az ügyeleti díjon felül további 50 százalékot fizettek érte. Utóbbi pótlékot immár csak a valóban önként vállalt munkáért adják oda a szakdolgozóknak. Emellett válaszában az intézmény arra is rámutatott, hogy az ügyeleti díjaik így is meghaladják a törvény által előírt szintet.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a szekszárdi eset nem egyedi. Főként olyan kórházakban fordul elő hasonló, ahol korábban a kötelezőnél magasabb ügyeleti díjakkal igyekeztek többletmunkára sarkallni a dolgozókat, így enyhítve a szakemberhiányt. A kórházak eladósodása azonban ahhoz vezetett, hogy kénytelenek visszavenni az ilyesfajta juttatásokból.

Borítókép: MTI/Ruprech Judit

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra