500-700 ezres ápolói fizetések? Korántsem!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az egészségügyi szakdolgozók átlagosan bruttó 500-700 ezer forintot keresnek. A szakszervezet szerint egy ápolónak ilyen alapfizetése nincs.

Ötszörösére is nőhet a bérkülönbség az orvosok és az ápolók között - erről számolt be a Független Egészségügyi Szakszervezet az RTL Klub Híradójának . Állításuk szerint a béremelések ellenére az egészségügyi szakdolgozók nem keresnek annyit, mint ahogy azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma állítja, mivel a tárca által közölt bruttó 500-700 ezer forintos átlagkeresettel szemben a szakszervezet szerint nincs ilyen alapfizetése egy ápolónak.

asds
Egészségügyi szakdolgozók tüntetése Budapesten. Fotó: Getty Images

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a minisztérium által említett béreket csak nagyon jelentős, 50 százalékos többletmunkával lehetne elérni. A szakszervezet azt is állította, hogy ráadásképpen néhány kórház úgy gazdálkodja ki az előírt béremeléseket, hogy a szakdolgozók bérpótlékait közben csökkentik. Ennek következtében pedig az is előfordulhat, hogy valaki kevesebbet keres a béremelés után, mint előtte.

A 21 százalékos szakdolgozói béremelés Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint jó, de nem elégséges. Mint fogalmazott, egy ilyen alulfinanszírozott szektorban ez a béremelés nem fog visszacsábítani munkaerőt, sokkal inkább inflációkövetésnek tudható be.

Az RTL Híradó kérdésére az Emmi úgy reagált, hogy gyurcsány, majd azt közölték, hogy az ápolók bére 2010 óta átlagosan háromszorosára, a szakorvosok bére öt vagy akár többszörösére nőtt. Hozzátették azonban, hogy a havi bér egyénenként eltérő lehet az alapilletményen felüli díjak (például ügyeleti díj) miatt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)