Mi jön a császármetszés után?

Az édesanyák gyakran felkészületlenül szembesülnek a császármetszés tényével. Nekik nyújthat segítséget a Császárvonal, a kifejezetten császáros anyukáknak fejlesztett mobilapplikáció. Az app egyik megálmodójával, Rákosi Dórával beszélgettünk.

Rákosi Dóra gyógytornászként dolgozik, emellett pedig négycsászáros anyuka, így tehát saját bőrén is megtapasztalta már, milyen nagy a tájékozatlanság idehaza a császármetszéssel kapcsolatban. Az anyukák között még ma is számos tévhit él a témáról, a kórházakban szinte alig jutnak valós információkhoz, ráadásul a műtét utána is vajmi kevés támogatást kapnak. Ilyen környezetben talán nem is csoda, hogy két anyuka végül saját kezébe vette az irányítást, és maguk próbáltak meg segítséget nyújtani sorstársaiknak. Dóra azt mesélte, hogy az applikáció ötlete egy gyógytorna foglalkozás után fogalmazódott meg benne és az egyik nála tornázó császáros anyukában, Kiss Verusban, beszélgetésük után pedig bele is vágtak tervük megvalósításába.

Nagy a tájékozatlanság a császármetszéssel kapcsolatban
Nagy a tájékozatlanság a császármetszéssel kapcsolatban. Fotó: iStock

Miben segíthet a Császárvonal?

"Az applikációt 13 szakértő bevonásával fejlesztettük le. Aneszteziológus, nőgyógyász, pszichológus, védőnő, szülésznő, de például szexológus is segítségünkre volt az információk feltöltésében" - magyarázza Dóra. Az applikáció jelenleg 100 oldalnyi informatív és hiteles cikket, gyakori kérdést, tippeket, kelengye-összeállítót, szülésiterv-összeállítót tartalmaz. Ez a temérdek információ abban segíthet a kismamáknak és anyukáknak, hogy a tudatos felkészülés és informálódás mellett a beavatkozást övező tévhitekkel is könnyen leszámolhassanak. Dóra hangsúlyozza, hogy az applikáció mind Android mind iOS operációs rendszerre elérhető, és hogy a 100 oldalnyi információhoz teljesen ingyen juthatnak hozzá a felhasználók.

Az ingyenes információcsomag mellé egy fizetős, ám rendkívül hiánypótló. másfél órás tartalom is felkerült: 13 db, gyógytornász által összeállított videóanyag. A videók használatával regenerálódást segítő tornagyakorlatokat vagy éppen hegmasszást sajátíthatnak el a felhasználók. "Végeztünk egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a megkérdezett császáros kismamák több mint 80 százaléka a műtét után egyáltalán nem jut el gyógytornászhoz . Az egészségügyi rendszerben pedig szinte sehol nem kapnak információt arról, hogy milyen gyakorlatokra, légző tornákra és egyéb kezelésekre van szükség a komplikációmentes gyógyuláshoz" - magyarázza Dóra.

A léleknek is gyógyulnia kell

Mivel császármetszés során az anyukák gyakorlatilag egy nagy hasi műtéten esnek át - sok esetben ráadásul nem tervezetten - a beavatkozás után a nőknek nem csak testileg, hanem lelkileg is regenerálódniuk kell. Dóráék pedig ebben is megpróbálnak segíteni: Verus a kimeNŐ nevű kezdeményezés megálmodójával, Kánya Kinga trénerrel havonta tart beszélgetős, feldolgozós csoportokat, ahol az anyukáknak egy coach bevonásával nyújtanak lelki támogatást. De azok a nők sem maradnak magukra, akik nem tudnak részt venni ezeken a foglalkozásokon. Verus és Dóra ugyanis a Facebookon egy csoportot is létrehozott Császárvonal néven, ahol a támogató közösség mellett szintén szakértők állnak az anyukák rendelkezésére. Emellett informatív előadássorozatokat is szerveznek várandósoknak, szakértők előadásaival, főleg olyan várandós édesanyákra fókuszálva, akik számolnak a B tervvel - vagyis a hasi szüléssel, hogy ne érjék őket meglepetések.

További fejlesztések

Dóra azt mondja, az édesanyáktól és a szakemberektől is folyamatosan érkeznek hozzájuk a pozitív visszajelzések - az applikációra tehát valóban nagy szükség volt. A munkájuk elismeréseként ráadásul a Császárvonal projektet tavaly a HáziPatika.com által szervezett Egészséghősök pályázatra is benevezték.

Ők lettek 2018 Egészséghősei Adományokat gyűjtő futónő, Facebookon egészségre nevelő szakorvos és ismert televíziós személyiség is szerepel 2018 Egészséghősei között. A szakmai zsűri és a közönség hat kategóriában választhatta ki az idei példaképeket. Kattintson a részletekért!

A Császárvonal azonban koránt sincs még kész: Dóra azt mondja, már most is az applikáció további tartalmi fejlesztésén dolgoznak. "A jelenleg elérhető videók a műtét előtti és a műtét utáni három hónapot ölelik fel, arra az időszakra nyújtanak komplett regeneráló gyakorlatokat, oktatóanyagot. A következő lépés, hogy a későbbi időszakra is készítünk majd segítő videókat, hiszen egy ekkora beavatkozás után egy év kell a testnek a regenerálódáshoz. És nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai továbbképzésekre is: egyre több megkeresést kapunk olyanoktól, akik édesanyákkal foglalkoznak, és szeretnének elmélyülni a császár utáni regeneráció, támogatás rejtelmeiben, nekik tartunk workshopokat, képzéseket - a védőnőktől az edzőkig sokan keresnek bennünket" - mondta el Dóra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra