Életmentő eszközt kapott a koraszülött klinika

Szállítóinkubátort adományozott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályának a Mészáros Csoport.

Magyarországon évente csaknem 8000 koraszülött jön a világra. Az igen apró, gyakran 1500 gramm alatti születési súlyú babákat speciális koraszülött intenzív osztályokon látják el. Ehhez szükség van az úgynevezett transzportinkubátor használatára is, amelyből eddig a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának csak egy darabja volt.

Mikortól tartanak életben egy koraszülött babát? A koraszülött babák életben tarthatóságának alsó határát országonként eltérően határozzák meg. Korábbi cikkünkben azt foglaltuk össze, hazánkban mi a gyakorlat erre vonatkozóan.

Az intézmény megfelelő felszereltsége már csak azért is fontos, mert a klinika koraszülött intenzív osztályát a járványidőszakban COVID-ellátó központnak nevezte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Így az osztályon fogadják az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött édesanyák koraszülöttjeit is.

Hazánkban évente közel 8000 baba koraszülöttként jön a világra. Fotó: Getty Images
Hazánkban évente közel 8000 baba koraszülöttként jön a világra. Fotó: Getty Images

Mint egy mozgó intenzív osztály

A vadonatúj szállítóinkubátor segítségével megvalósítható a higiénés szempontok fokozott figyelembevétele is - áll a Mészáros Csoport közleményében. "Egy ilyen inkubátor olyan, mint egy mini intenzív osztály. Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható » házon belül « a megszületett újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra . A transzportinkubátor biztosítja a baba hőháztartását, életfunkcióinak megfigyelését és légzéstámogatását, valamint annak az elvárásnak is megfelel, hogy a COVID-19 fertőzött édesanya újszülöttjét zárt inkubátorban szállítsuk" - fogalmazott Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályának vezető főorvosa.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója kifejtette azt is, hogy miután a cégcsoport karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak, az új eszköz beszerzésének több mint 8 millió forintos teljes költségét a csoport vállalta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra