Életmentő eszközt kapott a koraszülött klinika

Szállítóinkubátort adományozott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályának a Mészáros Csoport.

Magyarországon évente csaknem 8000 koraszülött jön a világra. Az igen apró, gyakran 1500 gramm alatti születési súlyú babákat speciális koraszülött intenzív osztályokon látják el. Ehhez szükség van az úgynevezett transzportinkubátor használatára is, amelyből eddig a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának csak egy darabja volt.

Mikortól tartanak életben egy koraszülött babát? A koraszülött babák életben tarthatóságának alsó határát országonként eltérően határozzák meg. Korábbi cikkünkben azt foglaltuk össze, hazánkban mi a gyakorlat erre vonatkozóan.

Az intézmény megfelelő felszereltsége már csak azért is fontos, mert a klinika koraszülött intenzív osztályát a járványidőszakban COVID-ellátó központnak nevezte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Így az osztályon fogadják az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött édesanyák koraszülöttjeit is.

Hazánkban évente közel 8000 baba koraszülöttként jön a világra. Fotó: Getty Images
Hazánkban évente közel 8000 baba koraszülöttként jön a világra. Fotó: Getty Images

Mint egy mozgó intenzív osztály

A vadonatúj szállítóinkubátor segítségével megvalósítható a higiénés szempontok fokozott figyelembevétele is - áll a Mészáros Csoport közleményében. "Egy ilyen inkubátor olyan, mint egy mini intenzív osztály. Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható » házon belül « a megszületett újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra. A transzportinkubátor biztosítja a baba hőháztartását, életfunkcióinak megfigyelését és légzéstámogatását, valamint annak az elvárásnak is megfelel, hogy a COVID-19 fertőzött édesanya újszülöttjét zárt inkubátorban szállítsuk" - fogalmazott Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályának vezető főorvosa.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója kifejtette azt is, hogy miután a cégcsoport karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak, az új eszköz beszerzésének több mint 8 millió forintos teljes költségét a csoport vállalta.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció