Így néz ki egy tojásban fejlődő fióka

Egy fokozottan veszélyeztetett kondorkeselyű tojásába pillantottak bele egy CT segítségével az egyik San Diegóban működő állatvédő szervezet munkatársai.

Ritkán látható, embrionális állapotban figyelhettek meg egy fokozottan veszélyes madárfajt amerikai állatorvosok - számolt be az esetről a NewScientist. A CT-vizsgálatra azért volt szükség, mert jelek utaltak rá, hogy a fióka nem megfelelő pozícióban van a tojásban.

A vizsgált tojásban egy fokozottan veszélyezetetett, kaliforniai kondor fejlődött, a 250. olyan példány, amelyet a San Diego Zoo Wildlife Alliance munkatársai gondoznak. A madárfajta többször sodródott a kihalás szélére, emiatt a vadvédelmi szervezet fokozott figyelemmel és óvatossággal kezeli a tojásokat. Az egyik ilyen vizsgálat során lámpával világítják meg a tojásokat, hogy megfigyelhessék a fióka fejlődését és elhelyezkedését. A vizsgálat felkeltette a gyanút, hogy a fióka olyan pozícióba helyezkedett, ami veszélyeztetheti a fejlődését és akikelését. Hogy erről meggyőződjenek, egy CT-vizsgálatnak vetették alá a tojást.

A fenti videóban is bemutatott felvételen jól látszik a fióka csontváza, ami alapján az elhelyezkedéséről is pontosabb képet kaphattak a dolgozók. Amellett, hogy így egyedülálló képet kaphattak a tojáson belüli fejlődésről, az eredmények megnyugtatták őket abban is, hogy a fióka kikelését nem veszélyezteti a furcsa pozíciója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra