Miért sírunk örömünkben?

Az öröm könnyeit meglehetősen nehéz megmagyarázni: miért sírjuk el magunkat egy pozitív érzelmi helyzetben, amikor a sírás alapvetően negatív reakció? Ez a kettősség segíthet helyreállítani az érzelmi egyensúlyunkat.

Sokan vannak, akik könnyen elsírják magukat örömükben is, például egy esküvőn vagy ha egy olyan ajándékot kaptak, amire nagyon vágytak. A szakemberek sokáig értetlenül álltak a jelenség előtt, hiszen a sírást alapvetően a negatív élményekkel kötjük össze.

Gondolkozott már rajta, miért sós a könny? Ismeri a trükköt, hogyan sikerülhet eltitkolni, ha könnyekre fakaszt egy érzelmes film? Tudja, miért is kell orrot fújnia síráskor? Érdemes a könnyek nyomába eredni, és megismerni a könnykészülék titkait . Oriana Aragon, a Yale University pszichológusa, egy most megjelent tanulmány szerzője egy sor kutatás után megállapította, hogy ha negatív érzelmi reakcióval válaszolunk egy extrém mértékű pozitív érzelmi eseményre, azzal könnyebben képesek leszünk visszakapni az érzelmi egyensúlyunkat, vagyis gyorsabban képesek leszünk helyrerázódni egy ilyen erőteljes helyzetből. Vagyis aki elsírja magát egy boldog helyzetben , könnyebben képes lesz utána feldolgozni az érzelmeit.

A Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmány jó néhány példát sorol ezekre a szélsőséges érzelmi reakciókra és az azokra adott "ellentétes" reakciókra: bár valójában örülnek, mégis zokognak azok a családtagok, akik hosszú idő után újra látják egymást. De ezek közé az esetek közé tartoznak azok a tinilányok is, akik sikoltozva vesznek részt a kedvenc énekesük koncertjén. A sikeresen gólt rúgó sportolókat is ezért ütögetik hátba a csapattársaik, és ezért csipkedik meg az aranyosnak tartott kisbabák arcát az emberek.

Az öröm és a sírás néha együtt jár

Dr. Aragon és kutatótársai arra is bizonyítékot találtak, hogy a szélsőségesen negatív érzelmi helyzetekre is adhatunk pozitív reakciót: egy nehéz vizsgahelyzetben is mosolyoghatunk , és kontrollálhatatlan nevetésben törhetünk ki nagy ijedtség esetén.

A szakemberek szerint ezek a kutatási eredmények segítenek jobban megérteni az emberi érzelmeket , az arra adott reakciókat, és azt, hogy miként vagyunk képesek megőrizni a lelki egyensúlyunkat még a nehéz helyzetekben is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

A napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban a keleti, északkeleti harmadban valószínű zápor, zivatar, de másutt is kialakulhatnak helyenként konvektív csapadékgócok. Sokfelé lesz élénk, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, néhol a zivatarokon kívül is lehetnek viharos széllökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra