A tíz legveszélyesebb drog

Többféle módja is van annak, hogy megállapítsuk, mennyire veszélyes egy adott kábítószer, állítja David Nutt brit pszichiáter. Figyelembe kell venni, hogy milyen károkat okoz a társadalomban, mennyire okoz függőséget, és mekkora veszélyt jelent a használóra.

Nutt két független szakértői csoportot kért fel húszféle kábítószer elemzésére azok addiktív és károkozó tulajdonságaik alapján. Az eredmények alapján megszületett a kábítószerek toplistája.

Fontos megjegyezni, hogy a heroin azért kerülhetett a csúcsra, mert mindhárom vizsgált szempont alapján magas értéket ért el. Tudvalevő, hogy az egyik leggyorsabban függőséget kiváltó kábítószerről van szó, és hogy akár halált is okozhat azonnal. A harmadik vizsgált szempont az intravénás használat volt, ami önmagában is életveszélyes folyamat, ráadásul különböző betegségek terjedésében is szerepet játszhat.

Orvosi szempontból a dohányzás ugyanolyan drogfüggőség, mint a kokain vagy heroin használata, sőt más szempontból még veszélyesebb is ezeknél a kemény drogoknál. Kattintson! Pontosan az intravénás adagolás az, ami miatt egyes szerek nem kerülhettek fel a listára. A dohány például erősen teljesít a hosszú távú használat okozta megbetegedések tekintetében, de sem azonnali életveszélyes hatása, sem az intravénás használatból adódó veszélye sincsen.

Hasonló a helyzet az alkohollal is, ami a használó esetében többnyire nem kapott magas pontszámot. Igaz Nutt és csapata kijelentette, hogy hosszú távú, az egyénre és a társadalomra gyakorolt hatása miatt első helyen állna listában.

A kemény drogok

4-MTA: Először 1963-ban szintetizálták, a kutatások ebben az időszakban elsősorban étvágycsökkentés antidepresszáns hatására irányultak. A 4-MTA az amfetaminnak olyan változata, amely nem tartalmazza az ecstasyra és rokon vegyületeire jellemző metilén-dioxicsoportot. A 4-MTA többnyire tabletta formájában, ecstasyként árusítva kerül a piacra. A 4-MTA intenzívebb és hosszabb hatással jellemezhető, mint az ecstasy, de gyakoribb a kellemetlen mellékhatások megjelenése, amik a következők lehetnek: hányinger, magas vérnyomás, nyomásérzet a szemgolyón, szomjúság, hidegrázás, zavartság, emlékezetkihagyás, kóma, infarktus , amnéziás állapot.

Anabolikus szteroidok: Az anabolikus szteroidok mesterségesen előállított hormonok, az izomszöveteket stimulálják. Alkalmazásuk nagyon sokféle egészségügyi problémát okozhat, ezen felül komoly pszichológia mellékhatásokkal is számolni kell. Sok ember agresszívvá válhat, ami dührohamokká alakulhat. Ha valaki abbahagyja, akkor ingerlékenyebb, paranoiás vagy depressziós lesz, öngyilkosságon is törheti a fejét, továbbá ki van téve a kockázatnak, hogy más drogok után nyúl. Akik injekció formájában használják a szteroidokat, ki vannak téve a HIV, a hepatitis (májbetegség) és az endocarditis baktériumnak (szív belsejében egy fertőzés) fertőzések kockázatának.

Buprenorfin: Eredetileg megszünteti a sóvárgást és blokkolja az ópiumszármazékok (például a heroin, a metadon, a Substitol, a morfin-szulfát, az OxyContin, a Vicodin) hatását, ám intravénásan alkalmazva, vagy más pszichoaktív anyagokkal (benzodiazepinekkel, antidepresszánsokkal, alkohollal, altatókkal stb.) együtt használva megnövelheti azok hatásait, és súlyosan károsíthatja az egészséget.

Amfetamin : Az amfetamin az alkaloidok közé tartozó, mesterségesen előállított szerves vegyület, melyet korábban elterjedten használtak gyógyszerek alapanyagaként, újabban viszont inkább mint stimuláló hatású kábítószerként ismert.

Metadon: szintetikus opioid, erős érzéstelenítő hatása van. Hatásspektruma lényegében a morfinhoz hasonló. Gyakran használják opioid-függőség, azon belül is a heroinfüggőség kezelése során, de sok esetben mindössze az történik, hogy a személy az egyik függőséget egy másikra cseréli. Általában heroinnal, vagy más drogokkal és alkohollal együtt használják.

Ketamin : a disszociatív érzéstelenítők kategóriájába tartozó szer, és por vagy folyékony alakban, általában állatok érzéstelenítésére használják. Intravénásan, szájon át, felszippantással, illetve cigarettába sodorva alkalmazzák. Partidrogként is használják. Barbiturátok: nyugtató- és altatószerek, és egyben a drogfogyasztók is alkalmazzák – a legszélesebb körben használt pszichoaktív drogok közé tartoznak, mind gyógyászati, mind nem gyógyászati célú alkalmazásukat tekintve.

Kokain : helyi érzéstelenítő gyógyszer és pszichoaktív szer. Az anyagot a dél-amerikai kokacserje leveleiből vonják ki.

Heroin: erős függőséget okozó, illegális drog. Drogfüggők milliói használják világszerte. Először 1874-ben szintetizálták.

Forrás: Tech Insider

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra