Jutalom és rendszer: ADHD-s gyerekek pedagógiai kezelése

Egy ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitási zavaros) gyerek kezelésének gerincét a fejlesztő terápiák és a pszichoterápia adja, ugyanakkor vannak esetek, amikor gyógyszeres kezelésre is szükség van.

A hiperaktív gyermekek pedagógiai kezelése egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy olyan jól követhető, elsősorban a jutalmazáson alapuló szabályrendszert állítunk fel, melyben a megfelelő viselkedést értékeljük. Ennek a pszichológiai hátterében az áll, hogy a jutalmazott viselkedést egyre többször és egyre könnyebben teszi meg a gyerek.

A legfontosabb a szülők számára tehát az, hogy minél többet dicsérjék, és minél kevesebbet büntessék a gyermeküket: használjanak pozitív kifejezéseket és kerüljék a tiltó szavakat! A megerősítésekkel ugyanakkor nem szabad fukarkodniuk!

Sok türelem és némi szigorúság

Az ADHD-s gyermekeknél a jutalmazáson alapuló terápia azért lehet különösen hatékony, mert jól átlátható és - megfelelő technikák alkalmazásával - érdekes, sőt élvezetes kereteket ad, ahol az elvárások pontosan megfogalmazottak és egyértelműek, az eredményeket pedig jól lehet követni. Ennek köszönhetően a gyerekek megtudják, hogy a viselkedésüknek milyen következményei lesznek, meddig mehetnek el egy-egy vitában.

Szabályokra, rendszerre és struktúrára mindenkinek szüksége van, ám az ADHD-s gyerekekre ez fokozottan igaz. Ők ugyanis sokszor feledékenyebbek, nem jegyzik meg a másoknak természetes tennivalókat, vagy éppen ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy megszegjék a szabályokat (ez még akkor is igaz lehet rájuk, ha nem is tudják pontosan felidézni a szabályt magát). Szintén gyengébbek lehetnek annak megítélésében, hogy egy-egy tettük mennyire elfogadható (azaz, mennyire felel meg az udvariassági szabályoknak). Mivel az előírások általánosítása sem megy nekik könnyen, ezért azokat minden helyzetben újra el kell nekik mondani.

A megfogalmazott napi beosztásnak jól érthetőnek kell lennie és gyakran ellenőrizni kell a gyereket abban, hogy megérti és be is tartja ezeket a szabályokat. A család egy-egy napja így átlátható lesz, és könnyebben ki tudják szűrni azokat az eseményeket, melyek a hiperaktív gyerek állapotának "fellángolását" okozzák. A pontos napirend segíthet abban is, hogy a gyerek nehogy elfelejtsen dolgokat és megtanulja jobban beosztani az idejét.

Célok és szabályok

A szabályokat azok a célok határozzák meg, melyeket a gyerekkel közösen el szeretnénk érni - azaz, azok a jellemzők, melyekben pozitív változást szeretnénk elérni. Ezek lehetnek egyszerűek, egyszeri cselekvést igénylőek (például, hogy minden reggel ágyazzon meg, vagy mindig tegye a cipőjét a szekrénybe, miután megérkezett az iskolából) vagy bonyolultabbak és egész napon átívelők (például beszéljen udvariasan másokkal). Fogalmazzunk pontosan: minél általánosabb egy cél, annál több vitát generálhat annak teljesítése vagy nem teljesítése.

A célkitűzés után következhet annak követése: siker esetén ne csak szóban dicsérjük meg a gyereket, a helyes viselkedésnek legyen valamilyen jól látható nyoma is! A legpraktikusabb, ha egy nagy táblára felírjuk az elvégzendő feladatokat és matricákkal, színes pipákkal vagy hasonló látványos módon jelöljük, ha ez sikerült. Az ADHD-s gyerekeket különösen motiválja a jól mérhető eredmény és a látható fejlődés, például az, hogy hány csillagot gyűjt össze egy héten; másoknál inkább az válik be, ha a pontjait apróbb ajándékokra vagy élvezetes tevékenységekre válthatja be.

Minél jobban ismeri egy szülő a gyerekét, annál jobban tudja, hogy milyen jutalommal, illetve büntetéssel lehet rá a legnagyobb hatást gyakorolni - és persze azt is, hogy melyek azok a viselkedési minták, melyeket felesleges erőltetnie. A szülőnek el kell fogadnia, hogy néhány viselkedésre nincs hatása: bárhogyan is próbálkozik, a gyereke nem fog nyugodtan ülni, nem fogja abbahagyni a sírást vagy nem lesz egyik pillanatról a másikra jó alvó, és más gyerekekkel sem fog nyugodtan és csendesen játszani. Ezekről inkább jobb lemondani: sok kellemetlen pillanattól, frusztrációtól kímélhetjük meg magunkat és a családtagjainkat.

Bővebb információt az alábbi edukációs kisfüzetekben talál: Tájékoztató füzet szülőknek Tájékoztató füzet pedagógusoknak Tájékoztató füzet gyerekeknek Tájékoztató füzet fiataloknak

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: