Új módszerrel vizsgálható a gerincvelő regenerációs készsége

A gerincvelő sérülése során az alapvető problémát az idegrostok regenerációja jelenti, azonban a stimulációs kezelés hatását idáig csak hagyományos, kétdimenziós módszerekkel lehetett nyomon követni. A Max Planck Intézet munkatársai egy nemzetközi együttműködés keretein belül új módszert fejlesztettek, mely háromdimenziós képet ad az egyes idegrostok állapotáról.

A gerincvelő alapvető szerepet tölt be az információ közvetítésében a bőr, az izmok, az ízületek felől az agy felé, illetve ellenkező irányban. Az idegsejtek sérülése az azt ellátó területek bénulását és érzésvesztését vonja maga után. Ezek a rostok igen gyenge regenerációs készséggel rendelkeznek, régóta irányulnak kutatások arra, hogy hogyan lehetne stimulálni a folyamatot. Azonban ennek nyomon követéséhez az egyes idegsejteket láthatóvá kellene tenni.

Idáig az érintett területből szövetmintát vettek, és ultravékony szövettani metszetekben végezték el a vizsgálatot. Azonban kétdimenziós mikroszkópos képet nem lehetett rekonstruálni három dimenzióban. A módszer nagyon időigényes, ráadásul annak korlátai gyakran fals eredményt hoztak: a metszetkészítés során a más síkba tartó idegrost úgy tűnik, mintha megszakadna. Ez azt jelenti, hogy az idegrost valós hossza nem ítélhető meg teljesen.

Frank Bradke és munkatársai egy pontosabb képet adó eljárás fejlesztésén dolgoztak. Az új technika az ultramikroszkópiának nevezett eljárásra épül. Az adaptálást elősegítő alapötlet az volt, hogy mivel a gerincvelő szövete benne megkötött víztől és fehérjéktől átlátszatlan, ezért a víz eltávolítása, illetve egy speciális anyaggal való kicserélése átlátszóvá teszi a struktúrát. Ezután fluoreszcens festék segítségével meg lehet jelölni az egyes idegrostokat, melyeket speciális mikroszkóppal vizsgálni lehet. A módszer főként a kutatásban jelent alapvető segítséget az idegsejtek regenerációs tevékenységének követésében. Az eljárás más területeken való elterjedése is várható, például a szakértők szerint kiválóan lehet vizsgálni a vér kapillárisrendszerét vagy a daganatok háromdimenziós szerkezetét.

Animáció: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: