Új módszerrel vizsgálható a gerincvelő regenerációs készsége

A gerincvelő sérülése során az alapvető problémát az idegrostok regenerációja jelenti, azonban a stimulációs kezelés hatását idáig csak hagyományos, kétdimenziós módszerekkel lehetett nyomon követni. A Max Planck Intézet munkatársai egy nemzetközi együttműködés keretein belül új módszert fejlesztettek, mely háromdimenziós képet ad az egyes idegrostok állapotáról.

A gerincvelő alapvető szerepet tölt be az információ közvetítésében a bőr, az izmok, az ízületek felől az agy felé, illetve ellenkező irányban. Az idegsejtek sérülése az azt ellátó területek bénulását és érzésvesztését vonja maga után. Ezek a rostok igen gyenge regenerációs készséggel rendelkeznek, régóta irányulnak kutatások arra, hogy hogyan lehetne stimulálni a folyamatot. Azonban ennek nyomon követéséhez az egyes idegsejteket láthatóvá kellene tenni.

Idáig az érintett területből szövetmintát vettek, és ultravékony szövettani metszetekben végezték el a vizsgálatot. Azonban kétdimenziós mikroszkópos képet nem lehetett rekonstruálni három dimenzióban. A módszer nagyon időigényes, ráadásul annak korlátai gyakran fals eredményt hoztak: a metszetkészítés során a más síkba tartó idegrost úgy tűnik, mintha megszakadna. Ez azt jelenti, hogy az idegrost valós hossza nem ítélhető meg teljesen.

Frank Bradke és munkatársai egy pontosabb képet adó eljárás fejlesztésén dolgoztak. Az új technika az ultramikroszkópiának nevezett eljárásra épül. Az adaptálást elősegítő alapötlet az volt, hogy mivel a gerincvelő szövete benne megkötött víztől és fehérjéktől átlátszatlan, ezért a víz eltávolítása, illetve egy speciális anyaggal való kicserélése átlátszóvá teszi a struktúrát. Ezután fluoreszcens festék segítségével meg lehet jelölni az egyes idegrostokat, melyeket speciális mikroszkóppal vizsgálni lehet. A módszer főként a kutatásban jelent alapvető segítséget az idegsejtek regenerációs tevékenységének követésében. Az eljárás más területeken való elterjedése is várható, például a szakértők szerint kiválóan lehet vizsgálni a vér kapillárisrendszerét vagy a daganatok háromdimenziós szerkezetét.

Animáció: HáziPatika.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra