Új módszerrel kezelik a Crohn-betegséget Pécsen

November 15-én két Crohn-betegnél is őssejtbeültetést végeztek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központban, ahol mostantól lehetőség van a végbélsipollyal szövődött betegség úgynevezett őssejtterápiás kezelésére – adta hírül szerdán a Baranyai megyei felsőoktatási intézmény.

A Crohn-betegség egy gyulladásos emésztőrendszeri kórkép, amely a szájüregtől a végbélnyílásig a teljes tápcsatornát érintheti, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést. A probléma a lakosság mintegy fél százalékát sújtja, az esetek többségében fiatal felnőttkorban jelentkezik először. Magyarországon mintegy 45-50 ezer Crohn-beteg él – olvasható a PTE közleményében.

Pécsi TUdományegyetem Klinikai Központ, I. sz. Belgyógyászati Klinika
Őssejtterápiával kezelik a Crohn-betegség okozta végbélsipoly a PTE Klinikai Központban. Fotó: PTE

„A Crohn-betegség krónikus, egész életen át fennállhat, és alapjaiban véve nem gyógyítható, de folyamatos kezeléssel és gondozással elérhető a tünetmentesség. Pontos oka a mai napig nem ismert, csak hajlamosító tényezőkről, illetve rizikófaktorokról beszélhetünk. Ilyen a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, illetve a dohányzás. A Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés és a görcsös hasi fájdalom” – foglalta össze dr. Baracs József, a PTE KK Sebészeti Klinika adjunktusa.

Őssejtekkel kezelik a szövődményként kialakuló sipolyokat

A Crohn-betegség sikeres kezelése gasztroenterológus belgyógyász és sebész közötti szoros együttműködést igényel. A gyógyszeres biológiai terápia mellett végbélsipolyok esetén a sebészek egy speciális, a váladék ürülését segítő fonalat helyeznek be, amely lehetővé teszi a fokozatos gyógyulást. A végbél körüli sipolyok kezelésében ugyanakkor áttörést hozhat az őssejtterápia, amely során közvetlenül a járatba fecskendezik be az őssejteket. Klinikai vizsgálatban összehasonlították az őssejtekkel, valamint a placebóval kezelt betegek gyógyulási arányát. Az eredmények szerint az őssejtterápia nemcsak jól tolerálható, de az állapotjavulás is szignifikánsan magasabb arányú volt az őssejtes csoportban.

A PTE Klinikai Központban mostantól tehát lehetőség van a Crohn-betegek végbélsipolyainak ezzel a módszerrel történő gyógyítására az I. sz. Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében. Az őssejtek sajátja, hogy bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, attól függően, milyen szövetbe kerülnek. Ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulnak át, és így segítik a sipolyok záródását. „Várakozásunk szerint a kezelés jelentős előrelépést jelenthet régiónkban a sipolyozó Crohn-betegek gyógyításában” – húzta alá dr. Baracs József.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra