Tudja meg, mennyire szennyezett a levegő lakhelyén!

Online térkép készült az európai légszennyezésről - olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének .

Minden év májusában frissül majd az a térkép, melyről bárki könnyűszerrel leolvashatja, lakóhelyén mennyire szennyezett a levegő. Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség új online térképsorozatának részeként elkészült oldal az első olyan, amely láthatóvá a légszennyezés legfőbb diffúz forrásait, így a közlekedést és a repülést.

A térképek 5 km-es felbontással mutatják be a szennyezőanyagok kibocsátásának helyét, és a nitrogén-oxidokra (NO), a kén-oxidokra (SO), a szén-monoxidra (CO), az ammóniára (NH3) és a szálló porra (PM10) vonatkozó részleteket is megtudhatjuk segítségükkel. Az EU 27 tagállama mellett Svájcról, Izlandról, Liechtensteinről, Szerbiáról és Norvégiáról is tartalmaz adatokat.

Az E-PRTR-t 2009-ben hozták létre azzal a céllal, hogy javítsák a környezettel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést. Ez már tartalmazza az egyes ipari létesítmények adatait, de 2011 májusától már a közúti és légi közlekedésből, a hajózásból, az épületek fűtéséből, a mezőgazdaságból és a kisebb vállalkozásokból származó kibocsátással kapcsolatos adatok is nyilvánosak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra