Támad a szmog Budapesten

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Tarlós István főpolgármester, mivel a szálló por koncentrációja a fővárosi mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye október 31-én a város hat, míg november 1-jén hét mérőpontján meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, a Teleki téri mérőponton pedig az egy napra számított átlageredménye mindkét napon meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot is - tette hozzá a Főpolgármesteri Hivatal.

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester az alábbiakat rendeli el:

- tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése

- ne használjunk a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket

- mérsékeljük, lehetőség szerint szüneteltessük az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsük előnyben a közösségi közlekedést

- az üzemeltetők csökkentsék a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátását

- mérsékeljük a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni.

A gyermekeknek, időskorúaknak, krónikus betegeknek veszélyt jelenthet az egészségére a légszennyezettség, ezért célszerű elkerülniük a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, mérsékelni a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. Az érintett útszakaszok narancssárga és piros színnel jelölve megtalálhatók a következő címen: olvashatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra