Sziámi ikreket választottak szét

Sikeresen választottak szét egy fejüknél összenőtt pakisztáni sziámi ikreket egy londoni kórházban. Egy másik, szintén a fejüknél összenőtt ikerpárt pedig a közeljövőben műtenek majd Bangladesben.

Szafa és Marva Ullah 2017 januárjában született Pakisztánban. A két kislány a koponyájánál volt összenőve, agyuk egy része is összekapcsolódott. Fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló sziámi ikrek egymillió születésből egyszer jönnek világra, az pedig még ritkább, hogy az agyszövetük is összekapcsolódik. Évente 50 craniopagus-iker születik világszerte, de közülük csak 15 ikerpár éli túl élete első hónapját.

műtét, orvosok, operáció, beavatkozás, sziámi ikrek
A fejüknél összenőtt ikrek szétválasztása bonyolult, de nem lehetetlen. Fotó: 123rf

Bonyolult műtét

A pakisztáni lányok szétválasztó műtétjét még februárban végezték el. Az orvoscsoportnak ez volt az eddigi legbonyolultabb operációja. A műtéthez a legkorszerűbb technológiát is felhasználták, beleértve a virtuális valóságot, a fejlett képalkotást és a háromdimenziós nyomtatást. Ezek segítettek a sebészeknek megtervezni és begyakorolni a műtétet, hogy minimalizálni tudják a komplikációkat. "Ezek a korszerű tudományos technikák nagyon megnövelték Szafa és Marva sikeres operációjának esélyeit. Az agyuk sokkal jobban össze volt nőve, mint a korábbi hasonló eseteknél, így ez egy jóval komplikáltabb műtét volt" - közölték az orvosok. A kislányokat négy hónappal később engedték ki a kórházból. Az ikerlányok állapota lassan, de biztosan javul.

A bangladesi ikreket is műtik

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket műtöttek - részletek itt!

A közeljövőben egy másik, szintén a fejüknél összenőtt ikerpárt is szétválasztanak majd. A bangladesi kislányok eddigi műtétsorozatában magyar orvosok is részt vettek. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására.A több szakaszból álló műtétsorozat első fázisa - az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak érfalon belüli szétválasztása - már 2018-ban megtörtént Bangladesben, Hudák István vezetésével.

2019. januárjában a speciális magyar tervezésű expander-implantátum-rendszer beültetését végezték el a fejbőr és a lágyrészek tágítására. A műtétet Pataki Gergely plasztikai sebész vezette.

Az ikrek végleges műtétjét pedig a közeljövőben végzik majd el Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai, ismét Bangladesben. Pontos időpontot még nem közöltek, csak annyit, hogy a gyermekek állapota optimális, így hamarosan elvégezhető a szétválasztásuk. A sziámi ikrek egyébként jól vannak, műtétsorozatuk féléves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult. Az egyik kislánynál azonban egyéb szervi eltérést is diagnosztizáltak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)