Sziámi ikreket választottak szét

Sikeresen választottak szét egy fejüknél összenőtt pakisztáni sziámi ikreket egy londoni kórházban. Egy másik, szintén a fejüknél összenőtt ikerpárt pedig a közeljövőben műtenek majd Bangladesben.

Szafa és Marva Ullah 2017 januárjában született Pakisztánban. A két kislány a koponyájánál volt összenőve, agyuk egy része is összekapcsolódott. Fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló sziámi ikrek egymillió születésből egyszer jönnek világra, az pedig még ritkább, hogy az agyszövetük is összekapcsolódik. Évente 50 craniopagus-iker születik világszerte, de közülük csak 15 ikerpár éli túl élete első hónapját.

műtét, orvosok, operáció, beavatkozás, sziámi ikrek
A fejüknél összenőtt ikrek szétválasztása bonyolult, de nem lehetetlen. Fotó: 123rf

Bonyolult műtét

A pakisztáni lányok szétválasztó műtétjét még februárban végezték el. Az orvoscsoportnak ez volt az eddigi legbonyolultabb operációja. A műtéthez a legkorszerűbb technológiát is felhasználták, beleértve a virtuális valóságot, a fejlett képalkotást és a háromdimenziós nyomtatást. Ezek segítettek a sebészeknek megtervezni és begyakorolni a műtétet, hogy minimalizálni tudják a komplikációkat. "Ezek a korszerű tudományos technikák nagyon megnövelték Szafa és Marva sikeres operációjának esélyeit. Az agyuk sokkal jobban össze volt nőve, mint a korábbi hasonló eseteknél, így ez egy jóval komplikáltabb műtét volt" - közölték az orvosok. A kislányokat négy hónappal később engedték ki a kórházból. Az ikerlányok állapota lassan, de biztosan javul.

A bangladesi ikreket is műtik

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket műtöttek - részletek itt!

A közeljövőben egy másik, szintén a fejüknél összenőtt ikerpárt is szétválasztanak majd. A bangladesi kislányok eddigi műtétsorozatában magyar orvosok is részt vettek. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására.A több szakaszból álló műtétsorozat első fázisa - az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak érfalon belüli szétválasztása - már 2018-ban megtörtént Bangladesben, Hudák István vezetésével.

2019. januárjában a speciális magyar tervezésű expander-implantátum-rendszer beültetését végezték el a fejbőr és a lágyrészek tágítására. A műtétet Pataki Gergely plasztikai sebész vezette.

Az ikrek végleges műtétjét pedig a közeljövőben végzik majd el Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai, ismét Bangladesben. Pontos időpontot még nem közöltek, csak annyit, hogy a gyermekek állapota optimális, így hamarosan elvégezhető a szétválasztásuk. A sziámi ikrek egyébként jól vannak, műtétsorozatuk féléves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult. Az egyik kislánynál azonban egyéb szervi eltérést is diagnosztizáltak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra