Nyíregyháza és Sajószentpéter levegője még erősen szennyezett

Több településen szerdára tovább tisztult a levegő, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérési adatai szerint azonban jelenleg is veszélyesnek számít két településen: Nyíregyházán és a borsodi Sajószentpéteren.

Az OKI által készített térképen az említett két települést piros színnel jelölik; ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti mennyisége meghaladja a 100 mikrogrammot.

Nyíregyházán a levegő további romlásának megelőzése érdekében tűzgyújtási tilalom van érvényben, ennek értelmében kerti hulladékot és avart sem lehet égetni. A rendőrség, a tűzoltóság és a közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan járőröznek majd és ellenőrzik a tilalom betartását; az ezt megszegőket helyszíni bírsággal sújthatják. A városban felfüggesztik a fényvisszaverő zebrák felfestését, hogy a munkálatok ne okozzanak nagyobb forgalmi dugókat a megyeszékhelyen, a lakosságot pedig arra kérik, lehetőleg mellőzzék a dízelüzemű gépjárművek használatát.

Már csak négy kelet-magyarországi település levegője számít egészségtelennek, az intézet térképén narancssárga jelöléssel szerepel Putnok, Kazincbarcika, Miskolc és Oszlár, itt a szálló por köbméterenkénti mennyisége 75 és 100 mikrogramm között van.

A levegő minősége "kifogásolt" - ezt zöld színnel jelölik - a legfrissebb adatok szerint tíz településen (Sopron, Várpalota, Veszprém, Székesfehérvár, Budapest, Vác, Hernádszurdok, Salgótarján, Eger, Debrecen).

Az önkormányzatok a narancssárgával és a pirossal jelölt szint alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. Nyíregyházán a szerdai nappal ismét elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten, Pécsen és Salgótarjánban viszont már a tájékoztatási fokozat sincs érvényben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra