Javult a levegő minősége az országban

Az ország nagy részén szerdára javult a levegő minősége, az ország északkeleti területein viszont továbbra is négy településen veszélyesnek, négy helyen pedig egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc. Ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Az OKI térképén narancssárgával jelölték, így a levegő minősége jelenleg egészségtelennek számít Salgótarjánban, Egerben, Oszláron és Nyíregyházán. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Az OKI mérései alapján a levegő minősége kifogásoltnak számít, ezért a térképen zöld színnel szerepel Budapest, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Pécs, Szeged, Szolnok és Hernádszurdok. Kék színnel jelölték, vagyis elfogadhatónak minősítették Sopron, Győr, Ajka, Veszprém, Vác, Tököl, Százhalombatta és Dunaújváros levegőjét.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A Főpolgármesteri Hivatal szerdai közlése szerint a fővárosban továbbra is fenntartják a szmogriadó a tájékoztatási fokozatát.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció