Esélytelen az e-recept elindulása

Két hét múlva mindenki számára érzékelhető minőségi változás lesz az egészségügyben. Amennyiben sikerül az indítás.

"Jó ez az e-recept, de azért hozza magával a papírvényt is, ha jót akar"

Megküzdenek az orvosok az egészségügy legnagyobb újításával, amely néhány nap múlva élesedik. Sokkal jobb nem lesz tőle az ellátás, de mindenki által érzékelhető változás jön. Az EESZT, benne az e-recepttel azonban óriási pluszterhet ró az egészségügyi dolgozókra, a november 1-jei kezdés pedig irreálisnak tűnik - írja az EESZT kevesebb mint két hét múlva esedékes bevezetése előtt a 24.hu .

Mint írják, november 1-jétől betegadataink (a leletek, az orvos által felírt gyógyszerek, a beutalók) a rendszerben működők számára könnyen hozzáférhetővé válnak, vagyis nem kell a papírt lobogtatva vinni a leleteket egyik szakorvostól a másikig, mert minden fontos információ ott lesz a számítógépen.

Bajba kerülhetnek a nyugdíjasok a patikákban Idősek sokaságának lehet azonban nehézkes a hamarosan bevezetésre kerülő e-recept kiváltása. A gyógyszerkiváltás ugyanis ettől kezdve erősen hasonlít majd egy banki tranzakcióra: a páciensnek igazolnia kell magát taj-számával és hagyományos személyi igazolványával. Ha van chipes e-személyije, akkor egyetlen okmányra is megkaphatja a gyógyszert. Csakhogy a 65 évesnél idősebbek alapesetben chip nélküli személyit kapnak - igaz, ez 60 évre szól. Az esetleges felmerülő problémákról itt írtunk korábban.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem fog zökkenőmentesen elindulni az EESZT
Nem fog zökkenőmentesen elindulni

Esélytelen a november 1-ei indulás

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, nem lát esélyt rá, hogy november elsejével üzemszerűen és országosan működni kezdjen az EESZT. Dr Selmeczi Kamill úgy látja, nem az egészségügyi dolgozók részéről van gond, a késedelem központi eredetű.

A csatlakozásnak két feltétele van: az e-személyi kiváltása (ami ingyenes és az egészségügyi dolgozóknak - állítólag - soron kívüli ügyintézést biztosítanak az okmányirodák), illetve egy, az EESZT rendszer működésének alapos ismeretéről szóló vizsga. Utóbbival még az elnök is adós, de úgy hallotta, az online tudáspróba fél óránál nem vesz többet el az elfoglalt orvosok életéből.

Az orvos elmondta, 70 ezer szolgáltató jelentkezett már be és indította el a csatlakozási kérelmét az EESZT rendszeréhez az eKapu honlapon, de sokuknak még várniuk kell az engedélyeztetésre. Ráadásul a csatlakozási procedúra elég bonyolult, sok orvosnak segítségre van szüksége hozzá.

Sokan azt gondolnák, hogy a rendelők jelentős részének nincs megfelelő informatikai felszereltsége, hogy ekkora rendszerrel elboldoguljon. Márpedig Selmeczi Kamill szerint a háziorvosok jelenleg is olyan szoftverrel dolgoznak, amellyel rá tudnak csatlakozni a most működő rendszerre , akár még régebbi típusú számítógéppel is. Eleve folyamatos adatszolgáltatói kötelességük van a biztosító felé. Szerinte a gondot a szélessávú internet esetleges hiánya jelentheti, főképp a kisebb településen.

Ezt a problémát eléggé nagyvonalúan kezeli az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a minisztérium is - tette hozzá.

Nehézséget fog okozni

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója azt mondta, üdvözlik az EESZT bevezetését, ami forradalmasíthatja az egészségügyet és csökkentheti az orvosokra nehezedő adminisztratív terheket, de a zökkenőmentes november 1-es kezdéssel kapcsolatban vannak aggályaik. A háziorvos szerint átlagos informatikai tudással rendelkező kollégáinak is nagy nehézséget fog okozni a csatlakozás a rendszerhez, ezért ésszerűnek tartanák a csatlakozási határidő kitolását. A Háziorvosok Online Szervezete - az ÁEEK-kel együttműködve - minden elérhető és a csatlakozás folyamatát megkönnyítő információval igyekszik ellátni a tagságot. "Megküzdöttem a csatlakozással én is" - mondta az orvos, akinek teljes interjúját ide kattintva érheti el.

Új korszak a magyar egészségügyben "Új világ jön az egészségügyben"- ezekkel a szavakkal vezette fel májusban Ónodi-Szűcs Zoltán az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér (EESZT) bevezetését. Az EESZT tényleg forradalmasíthatja itthon az egészségügyi ellátást, ugyanis megvalósulhat, amire beteg és orvos már évtizedek óta vágyik: egyetlen digitális felületen minden információ elérhetővé válik a páciensről. Bővebben itt írtunk az EESZT-ről korábban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra