Ennyivel csökkentette a várható élettartamot a Covid

A koronavírus világjárvány 1,6 évvel csökkentette a várható élettartamot világszerte – állítja egy friss amerikai tanulmány.

A globális várható élettartam 1950 óta emelkedett, 2019-re pedig több mint 73 évre ugrott. Ez a pozitív tendencia azonban 2019 és 2021 között, a COVID-19 világjárvány csúcspontján megfordult, sőt, ez idő alatt a Föld lakosságának várható élettartama 1,6 évvel csökkent is – számolt be a Washingtoni Egyetem kutatásának eredményéről a Live Science. A tanulmányt a The Lancet című tudományos folyóiratban is közölték.

koronavírus-járvány, maszk, pandémia, maradj otthon!, Covid19, Covid, fertőzés
A pandémia megrövidítette az életünket. Fotó: Getty Images

Nagyobb pusztítást végzett, mint akármelyik háború

"A COVID-19 világjárványnak a felnőttek számára nagyobb hatása volt világszerte, mint az elmúlt fél évszázadban bármely eseménynek, beleértve a háborúkat és a természeti katasztrófákat" – közölte Austin Schumacher, a tanulmány vezető szerzője. A Washingtoni Egyetem adjunktusa szerint a várható élettartam a lakott területek 84 százalékában csökkent a világjárvány során.

2020-ban és 2021-ben együttesen körülbelül 16 millió ember halt meg közvetlenül a COVID-19-ben vagy a globális járvány egészségügyi ellátásra tett hatásai miatt. Ez a többlethalálozás a 2019-es 73,4 évről 2021-ben 71,8 év alá csökkentette a várható élettartamot világszerte.

A tanulmány során a kutatók 204 ország adatait elemezték. Ezek közül csak 32-ben nőtt a várható élettartam 2019 és 2021 között, ilyen volt Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Izland, Írország és Norvégia, amelyek mind magas jövedelmű országok. A vizsgált országok közül Peruban és Bolíviában csökkent legnagyobb mértékben a várható élettartam minden korcsoportban.

Íme a koronavírus-járvány 4 legfontosabb tanulsága.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra