Megfázás vagy influenza? - infografika

Amikor beköszönt a megfázás- és influenzaszezon, mindenki tüsszög, köhög. Mikor beszélhetünk megfázásról, és mikor kaptuk el az influenzát?

Mind a megfázás, meghűlés vagy nátha, mind az influenza vírusos légúti betegség, amelyről időnként tényleg elég nehéz eldönteni a kórokozó kimutatása nélkül, hogy melyikkel is van dolgunk. A megfázást többnyire az igen változékony rhinovírusok okozzák. Az ortomixovírusok családjába tartozó influenzavírusnak pedig három alaptörzse van, amelyet A, B és C betűvel jelölnek, és további altörzsei is léteznek.

inflzuenza
Mindegyikük köhög, de melyikük influenzás? -(Kép: 123fr)

Az influenzavírust lipidtartalmú burok veszi körül. Ebből nyúlnak ki a neuraminidáz (NA) és a hemagglutinin (HA) glikoproteinek, amelyek alapján a szervezet felismeri a kórokozókat. Ezeknek a fehérjéknek azonban több altípusuk is van. Az A típusú influenzavírus hemagglutininjéből eddig 16 altípust (H1-H16), neuraminidázából pedig kilencet (N1-N9) írtak le. Ezért szoktak arról beszélni az orvosok, hogy egy adott évben például a H1N1 okozott járványt.

Miért veszélyes?

Az influenzavírusok veszélyessége abban van, hogy gyorsan képesek mutálódni, így nem lehet ellenük állandóan ható vakcinákat kifejleszteni. A nemzetközi epidemiológiai hálózat megfigyelései alapján döntik el mindig a szakemberek, hogy az adott évben milyen járvány várható, majd ennek megfelelően állítják elő az oltóanyagot. Az influenzajárványok időnként rendkívül súlyosak is lehetnek, mint az 1918-es (H1N1) spanyolnátha , de enyhébb támadás esetén is előfordulnak áldozatok, általában azok között, akiknek gyenge az immunrendszerük, emiatt a fertőzés szövődményei végzetessé válhatnak számukra.

A megfázások sokkal kevésbé veszélyesek, de azért nagyon kellemetlenek lehetnek. Ezeknek a megbetegedéseknek a többségét az RSV, illetve rhinovírusok okozzák, amelyek közül legalább 120 biztosan képes megbetegíteni bennünket. A kórokozók mindegyike olyan betegséget okoz, amely a légutakat irritálja, ez pedig váladékozáshoz, tüsszögéshez, köhögéshez vezet. Emiatt igen könnyű továbbadni.

Bár a tüneteket sokan összekeverik, az influenza és a nátha különbözik egymástól, más vírusok okozzák őket. Közös bennük azonban, hogy a fertőzött emberek által megfogott tárgyakon vagy magán az emberi kézen akár 1 napig életben maradnak a kórokozók, így ha a kezünkkel a szemünket, orrunkat dörzsöljük, vagy a szánkba nyúlunk, akkor máris lehetőséget teremtünk a vírusoknak, hogy új helyen szaporodjanak. Részletek!

A megfázást okozó vírusokkal azonban szerencsénk, hogy nem bírják a savas közeget, így amikor a gyomorba jutnak, ott azonnal el is pusztulnak. Emiatt nagy vita van arról, hogy szívni vagy fújni kell-e az orrot. A britek például következetesen szívogatják az orrukat, ami nálunk elég visszatetsző viselkedés, hiszen mi inkább zsebkendőt használunk. A zsebkendőről viszont a kórokozók a kezünkre kerülnek, amelyet azonnal meg kellene mosni . De ki képes erre, amikor percenként köhög és tüsszög?!

Az alábbi infografika a tünetek alapján segít eligazodni a "megfázás vagy influenza" kérdés eldöntésében.

infografika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra