Gyógyszer nélkül az álmatlanság ellen

A Magyar Alvás Szövetség által közzétett adatok szerint a felnőtt lakosság közel fele nem alszik jól, azaz gyakori az alvászavar és az alvásbetegség. Szomorú, de a honfitársaink mindössze négy százaléka mondhatja el, hogy az alvása évek óta folyamatosan kifogástalan.

Az alvászavarokra könnyen legyint, aki még nem tapasztalta meg a rendellenesség igen kellemetlen következményeit. Csakhogy a rossz alvása miatt minden tizedik ember olyan panaszokkal él, amelyek zavarják a mindennapi tevékenységét, például a munkáját. Az álmatlanság leggyakoribb tünetei a fáradtság, a kedélytelenség, az ingerlékenység, a harag, a hiperszomnolencia (túlzott álmosság 7 óraalvásellenére is), a koncentráció hiánya, a rossz memória és a fejfájás.

alvás
alvás

A rossz alvást leggyakrabban pszichológiai tényezők okozzák, amelyek közül a szorongás kiemelkedik. Szorongani ugyanis rengeteg embernek van oka a munkahelyi terhelés, a családi kapcsolatok alakulása, a gyermekek előmenetele, a pénzügyi nehézségek és még számtalan egyéb ok miatt. A pszichológusi vagy orvosi segítség valószínűleg segít enyhíteni a tüneteket, de nem lehet mindennap a rendelőbe szaladni. Ezért olyan életmód kialakítására van szükség, amely az optimális tartományban tartja az életünket, és megfelelő alvást szavatoló környzetet hoz létre.

Egyes speciális fizikai tevékenységek jelentősen képesek javítani az alvás minőségén. Ezek közül a nyújtás kiemelkedik. Larry Piller, masszázsterapeuta a The Ladders magazinnak elmagyarázta, hogy ennek mi az oka, s milyen nyújtógyakorlatokat kell végezni, ha jobban akarunk aludni. A nyújtás számos előnye közül az egyik legérthetőbb, hogy segít lezárni a napot, azaz enyhíti a feszültséget, mielőtt aludni mennénk. A másik nagy előnye, hogy léteznek olyan technikái, amelyek gyógyszeres kezelés vagy drámai életmódváltozás nélkül segítik elő a minőségi alvást. Piller szerint már annak tudata is javíthatja az alvást, és távol tarthatja a szorongásos éjszakákat, ha tisztában vagyunk vele, hogy van egy nyújtási technikánk, amely segítségül szolgál, és szükség esetén bármikor elővehetjük.

Nyugodt test, sima alvás

Az esti nyújtási rutin kialakítása segít, hogy a testünk gyorsabban nyugodt állapotba jusson, és hosszabb ideig mélyebb alvásban tudjunk maradni. Ha kevesebb fájdalmat tapasztalunk a hát, a nyak és a váll környékén, akkor kevésbé leszünk hajlamosak forgolódni vagy dobálni magunkat. Ezt a célt szolgálja a nyújtás - mutat rá a sleepadvisor.org alvásportál.

A Földön mindent - a növényeket, állatokat, embereket - ez a belső óra irányít, ami 24 órás ciklusokban követi a fény és a sötétség változásának ritmusát. Az embereknél ez a belső ritmus a nap folyamán különböző tevékenységeket készít elő - ébredést, evést, alvást - azáltal, hogy szabályozza a hormonszinteket, a testhőmérsékletet vagy az anyagcserét. Testünk belső órája nemcsak reagál a Nap mozgására, hanem előre számít is rá. Részletek!

Különféle tanulmányok igazolták, hogy a jóga során helyesen elvégzett nyújtások rendkívül pihentetők és meditatívak lehetnek. A testünkre és az éppen elvégzett gyakorlatra való összpontosítás nagyszerű módja lehet, hogy elszakadjunk a napi stressztől, és jelezzük a tudatalattinak, hogy ne aggódjon. Sőt vannak olyan kutatási eredmények is, amelyek igazolták, hogy a rendszeres, figyelmesen végzett nyújtás valóban csökkenti az öregedés jeleit. Mivel bebizonyosodott, hogy a stressz sejtes szinten befolyásolja az öregedést, a lefekvés előtti nyújtás csökkentheti a stresszt, és valójában hosszabb ideig tartja meg a fiatalos megjelenést.

A következő képgaléria néhány, a jógából is ismert egyszerű alvássegítő gyakorlatot mutat be.

gallery-image
gallery-icon
Galéria

A nyújtás pozitív fizikai hatásokat is kínál, mert azzal, hogy enyhíti az izomfeszültséget, egyben megakadályozza az alvást okozó görcsöket. Arra azonban ügyelni kell, hogy a gyakorlatokat ne vigyük túlzásba, mert a nagy igénybevétel és kimerülés az ellenkező hatást érheti el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső