ÁSZ: ha túl sok a diplomás nő, kevesebb gyermek születhet

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint fontos lenne a férfias tulajdonságokat figyelembe vevő közoktatás, mert így biztosítható az ország versenyképessége.

Az Állami Számvevőszék a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők túlreprezentáltságának tényezőit és gazdasági-társadalmi hatásait vizsgálta. Egyrészt arra jutottak, hogy a nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat okozhat, mert megnehezíti a pártalálást, illetve a gyermekvállalás csökkenésének kockázatához vezethet. Másrészt megállapítják, hogy a közoktatásban fontos lenne a férfias tulajdonságokat figyelembe vevő tanítás, mert így biztosítható az ország versenyképessége. A tanulmányt itt lehet teljes terjedelmében letölteni (.pdf).

Az Állami Számvevőszék szerint, a közoktatásban a férfias tulajdonságokat kellene jobban kibontakoztatni. Fotó: Getty IMages
Az Állami Számvevőszék szerint, a közoktatásban a férfias tulajdonságokat kellene jobban kibontakoztatni. Fotó: Getty IMages

Lányos és fiús tulajdonságok

A kutatók saját módszertan alapján kérdőíves módszerrel mérték fel 700 szülő véleményét, hogy a hazai oktatási rendszer egyenlő esélyeket biztosít-e a fiúknak és a lányoknak. Többek között arra keresték a választ a szakirodalom alapján, hogy a szülők szerint melyek a "lányos" és "fiús" tulajdonságok a közoktatásban.

A válaszadók szerint a leginkább nőies tulajdonságok az érzelmi, szociális érettség; a szorgalom; a szófogadás; a kézügyesség; a jó szóbeli-és írásbeli kifejezőkészség; a monotónia tűrés és a precizitás, pontosság.

A férfiakra jellemző tulajdonságként a válaszadók a kínálatból a kreativitást, a versengést és teljesítményorientáltságot jelölték be legtöbben. Továbbá a technikai-műszaki érzéket, az élénkséget, a mozgékonyságot, a térlátást, a logikát.

Gazdasági károk?

A kutatók végkövetkeztetése szerint az vezetett a felsőoktatásban a nők túlreprezentáltságához, hogy a közoktatásban a „nőies tulajdonságokat”, és a humán tantárgyakat részesítik előnyben. Például a kötelező érettségi tárgyak között három humán vizsgatárgy mellé csak egy reál társul. Valamint az, hogy elnőiesedett a pedagógusszakma, a tanárok 82 százaléka ugyanis nő.

A kutatók azt is kiemelték, hogy ha a "fiús tulajdonságok" kibontakoztatása hátrányt szenved a közoktatásban, az gazdasági károkat is okoz. Szerintük ezért fontos lenne, hogy azok a tulajdonságok és képességek, melyek a gazdasági fejlődéshez szükségesek – így a logika, kreativitás, vállalkozószellem és a technikai-műszaki érzék – a közoktatásban is fontos szerepet kapjanak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra