"A sürgősségin látjuk a dohányzás hatásait"

Mindössze 60 forintból már képes segíteni egy dohányost a leszokásban a CigiSzünet, Magyarország első fiataloknak szóló, dohányzással és leszokással foglalkozó Facebook-oldala. Dr. Pócs Dáviddal, az oldal alapítójával beszélgettünk.

Két évvel ezelőtti indulása óta immár közel hatezren csatlakoztak a leszokást támogató oldal követőtáborához, továbbá mintegy ezernégyszázan követik a CigiSzünet Instagram-oldalát . A megjelenő tartalmakat - szabadon választható kurzus keretében - a Szegedi Tudományegyetem hallgatói szerkesztik dr. Pócs Dávid, az Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézetének oktatója koordinálásával. Az egyetemi feladatai mellett sürgősségi szakorvosként is dolgozó szakember 2018-ban elnyerte a HáziPatika.com Egészséghősök pályázat közönségdíját Innovátor kategóriában a CigiSzünet létrehozásáért. Az oldal alapítóját a kezdetekről, az eddigi tapasztalatokról és a közeljövőbeli tervekről egyaránt kérdeztük.

HáziPatika.com: Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy sürgősségi szakorvosként gyakran találkozik a dohányzás késői következményeivel. Természetesen ez egy elég beszédes kijelentés, de azért mégis, hogyan lehet meghatározni, hogy hol van e káros szokás és a sürgősségi betegellátás metszéspontja?

Dr. Pócs Dávid: Gyakorlatilag minden egyes műszakban több ilyen beteggel is találkozom. Szinte az összes sürgősségi kórképet fel lehetne itt sorolni, kezdve a szívinfarktustól a stroke-on át akár a COPD-ig . Ez utóbbi egy krónikus, gyógyíthatatlan tüdőbetegség, amely igen gyakori dohányosok körében. Az érintettek tüdejének állapota folyamatosan romlik, ezért többször is visszakerülnek hozzánk, megoldást viszont kizárólag a tüdőtranszplantációtól remélhetnek. Ehhez azonban le kell tenniük a cigarettát, máskülönben ugyanis nem kerülhetnek várólistára. Összességében a dohányzás teljesen nyilvánvaló kapcsolatban áll az olyan vezető halálokokkal, mint a szív-érrendszeri megbetegedések, a tüdő- és rosszindulatú daganatos betegségek, ezekkel pedig mindennap találkozunk az SBO-n.

HáziPatika.com: Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy ez a tapasztalat volt a CigiSzünet létrehozásának kiindulópontja.

P. D.: Egyfelől igen, ez a tapasztalat, másrészt pedig az a tény, hogy ma a dohányzás az egyik legjelentősebb népegészségügyi probléma. A Facebook- és az Instagram-oldalunk hiánypótló, hiszen Magyarországon nincs más ilyen jellegű kezdeményezés, holott külföldön már számtalan példa akad hasonlóra. A legfontosabb feladat ezzel együtt az lenne, hogy rendszeresen dohányzásprevenciós előadásokat tartsanak az iskolákban, hiszen ismert, hogy a dohányzók több mint 90 százaléka középiskolában gyújt rá először, tehát a megelőzést is itt kellene elkezdeni. Ezek a fiatalok rendszerint mások nyomására, hatására próbálják ki a dohányzást, miközben nincsenek tudatában, hogy a döntésük milyen következményekkel jár. Amennyiben pótoljuk ezeket az információkat, illetve eloszlatjuk a tévhiteket, úgy képesek lehetünk csökkenteni a dohányzás elterjedtségét is. Floridában például már sikerült 3 százalékra szorítani a dohányosok arányát, és ez idővel még tovább mérséklődhet. Magyarul mondva, igenis meg lehet szüntetni a dohányzást, amihez mintegy 20-30 év prevenciós munkára van szükség. Éppen ezért fontos lenne itthon is népszerűsíteni ezt a munkát.

Dr. Pócs Dávid, a CigiSzünet alapítója
"Igyekszünk támogató, megértő, elfogadó légkört teremteni" (fotó: HáziPatika.com/Gémes Sándor)

HáziPatika.com: Mit tehet ez ügyben a CigiSzünet?

P. D.: A dohányzásprevenció is a céljaink közé tartozik, rendszeresen tartunk dohányzásprevenciós előadásokat iskolákban. A Facebook- és Instagram-oldalaink azonban elsősorban a leszokásban nyújtanak segítséget. Ezeken a fiatalok körében népszerű felületeken legfőképp a 35 év alatti korosztályt igyekszünk megszólítani, mert minél hamarabb teszi le valaki a cigarettát, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül végleg megszabadulnia a szenvedélyétől. Nem mindegy, hogy valaki 50 vagy 5 év dohányzás után akar leszokni, minél hamarabb érdemes "behúzni a kéziféket". A 18-35 éves korosztály tagjai viszont jellemzően nem sokat törődnek a leszokással, mivel még nem érzik a dohányzás negatív hatásait, pontosabban azok nem tudatosulnak kellőképpen bennük. Szerencsére a visszajelzések alapján már sok fiatalt el tudtunk indítani a leszokás felé, továbbá arra vonatkozóan is érkeznek visszajelzések, hogy a tartalmaink azoknak a fiataloknak is segítenek füstmentesnek maradni, akik már letették a cigit. Nem utolsó sorban pedig fontos üzenetünk, hogy a nemdohányzók vannak többségben, tehát a dohányzásra nem kell normalitásként tekinteni. Sőt mivel már többen szoktak le, mint amennyien jelenleg dohányoznak, inkább a leszokás a normalitás, és a társadalmi megbecsültsége is egyre növekszik.

HáziPatika.com: Hallgatók is részt vesznek a tartalmak szerkesztésében. Ők mennyire tudnak azonosulni az oldal filozófiájával?

P. D.: Ez egy szabadon választható kurzus, de többségében orvostanhallgatók veszik fel, hiszen én magam is az ÁOK-n tanítok. Érdekesség, hogy a többiek is elsősorban a segítőszakmákból jelentkeznek, vannak például a szerkesztőség mindenkori tagjai között leendő védőnők, pedagógusok és gyógytornászok is. Az sem feltétel egyébként, hogy a jelentkezők ne dohányozzanak. A mostani csapatban is van olyan tagunk, aki aktív dohányos, de olyan is volt már, aki saját bevallása szerint a kurzus hatására tette le a cigarettát. Illetve vannak több félév óta visszatérő szerkesztőink. Összességében fontos elmondani, hogy mindnyájan erőn felül teljesítenek, illetve jóval több energiát fektetnek a közös munkába annál, ami egy 2 kredites kurzus esetén elvárható lenne. Ebből látszik igazán, hogy a hallgatók is átérzik a leszokást segítő tevékenységünk fontosságát. A posztok közös munka nyomán születnek meg, de minden esetben egy meghatározott pszichológiai módszertant követünk.

HáziPatika.com: Mit szabad tudni erről a módszertanról?

P. D.: Az alapvető koncepciónk, hogy nem ítélkező vagy félelmet keltő tartalmakat gyártunk, hanem igyekszünk támogató, megértő, elfogadó légkört teremteni. Ha valaki szeretné letenni a cigarettát, akkor ebben segítünk neki, ha viszont nem szeretne leszokni, akkor arra hívjuk fel a figyelmét, hogy milyen egyéb módokon tehet még az egészségéért. Ennek a megközelítésnek köszönhető egyébként, hogy a követőink kétharmada aktív dohányos, ami persze abból a szempontból nem meglepő, hogy a felmérések szerint a dohányzó emberek mintegy fele gondolkozik a leszokáson.

HáziPatika.com: Mi mindent tartogat a jövő, milyen lehetőségek lapulnak még a szerkesztőség tarsolyában?

P. D.: A további fejlődésünk jelentős részben az anyagaikon is múlik. Ahhoz, hogy egy-egy poszt sok emberhez eljusson, mind az Instagramon, mind a Facebookon hirdetéseket kell feladni, különösen akkor, ha újabb és újabb dohányzó fiatalokat szeretnénk megszólítani. Mára elértük azt a követőszámot, amelyet a meglévő intézeti keretünkből el lehetett érni, így ahhoz, hogy növekedni tudjunk, szponzorokra lenne szükség. Az eddigi hirdetési költségeink, illetve a követőink között elvégzett kérdőíves felmérés alapján kiszámoltuk, hogy nagyjából 60 forintnyi hirdetési költségből egy fiatal dohányzót tudunk segíteni a leszokásban. A következő lépcső tehát, hogy támogatókat találjunk. Emellett szeretnénk elindítani egy YouTube-csatornát, valamint létrehozni olyan Facebook-csoportokat, amelyekben egyrészt a leszokással kapcsolatos gyakorlati tanácsokkal tudjuk ellátni a belépőket, másrészt azoknak a nemdohányzóknak tartanánk rövid iránymutatást, akik szeretnének másoknak segíteni a leszokásban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra