Japán tudósok megoldást találtak a hónaljszagra

Egészen újszerű megoldással rukkoltak elő japán kutatók a hónaljból áradó izzadságszag megszüntetésre: a szagok helyett inkább az azokat kiváltó baktériumokkal veszik fel a harcot.

Mindenek előtt érdemes röviden áttekinteni, hogy egyáltalán mi okozza az izzadságszagot. Valójában ugyanis nem egyedül az izzadság felelős érte. Bőrünkben kétféle verejtékmirigy fordul elő: ekrin és apokrin mirigyek. Előbbiek testszerte mindenütt megtalálhatók, illetve főként a test hőszabályozásában játszanak szerepet. Utóbbiak bizonyos pontokra koncentrálódnak – főként a szőrrel sűrűbben borított helyekre, így például a hónalj, a nemi szervek és a fejbőr környékére, és biológiai oldalról sokkal inkább a szaporodásban lehetett szerepük a természetben.

dezodor, izzadásgátlás, hónalj, fiatal nő a fürdőszobában
Japán kutatók szerint nem csupán az izzadásgátlás nyújthat megoldást a hónaljszagra. Fotó: Getty Images

A pubertás során aktiválódó apokrin vagy illatmirigyek által kiválasztott verejték fehérjékben, lipidekben és szteroidokban gazdag – olvasható az Amerikai Mikrobiológiai Társaság korábbi cikkében. Ellentétben azonban a széles körben elterjedt tévhitekkel, a frissen kiválasztott verejték szinte teljesen szagtalan. A bőrfelszínen élő mikroorganizmusok viszont feldolgozzák a benne található vegyületeket, anyagcseretermékeik pedig erőteljes szagot árasztanak. A hónalj kapcsán pedig fontos elmondani, hogy nedves, meleg, ennél fogva optimális környezetet kínál a baktériumok számára, amelyek így nagy számban élnek itt. Végeredményben tehát egy izzadt hónalj hamar kellemetlen pillanatokat okozhat társaságban.

A legtöbben izzadásgátló dezodorokkal, stiftekkel igyekszünk elejét venni a problémának a hétköznapi életben. Az Oszakai Metropolitan Egyetem kutatócsapata Uemacu Szatosi és Fudzsimoto Koszuke vezetésével ugyanakkor inkább a baktériumok végéről fogta meg a kérdést. Mint az az egyetem közleményében olvasható, kísérletük során 20 egészséges férfi hónaljából vettek izzadságmintát. Ezeket aztán szaglástesztek során két kategóriába sorolták: kilenc mintát a kevésbé szagos, tizenegy mintát a szagosabb csoportba. Utóbbiakat aztán részletesebb vizsgálatoknak vetették alá.

Egyebek mellett fény derült arra, hogy a bűzösebb izzadságmintákban elszaporodott egy baktériumfaj, a Staphylococcus hominis, amelynek testszagban játszott szerepét széles körű metagenomikai vizsgálatok is alátámasztották. Szintén e vizsgálatok során azonosítottak a kutatók egy vegyületet, amelyet egy bakteriofág állít elő – egy olyan vírus, amely baktériumokat képes megfertőzni, jelen esetben kifejezetten az S. hominist. Laborkísérletek tanúsága szerint a vegyület kizárólag a problémás baktériumra van hatással, a bőrflóra többi baktériumát sértetlenül hagyja. A kutatócsoport azt reméli, felfedezésük új terápiás eszközt nyújthat az izzadságszag kezelésére. Tanulmányuk a Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Estig napos, gomolyfelhős idő várható, az ország keleti, északkeleti harmadán viszont több lesz a gomolyfelhő, arrafelé elszórtan valószínű zápor, zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. Továbbra is sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos lökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra