Szemészeti problémák

Legféltettebb érzékszervünk a látás. A szem felépítése és működése bonyolult, de legalább annyira lenyűgöző is: ez a csodálatos - több védelmi berendezéssel is ellátott - szerkezet szabályozza a beengedett fény mennyiségét, közeli és távoli tárgyakra fókuszál, képeket állít elő és továbbítja az agyba. A látás folyamatának minden állomásán - kezdve már a szemet védő berendezésektől - a látószerv minden része sérülékeny, a legkülönbözőbb megbetegedések fenyegetik - lehetőség szerint védeni, kímélni kell, és a szemet illetve a látást érintő kisebb elváltozásokkal is érdemes szakorvoshoz fordulni, nem szabad elhanyagolni.

Uveitis tünetei és kezelése

Mi az uveitis?

A szemben a szivárványhártya (másnéven írisz, azaz a pupillát körülvevő színes gyűrű), a sugártest (corpus ciliare) és az érhártya (chorioidea) egységes szöveteket alkotnak, ezek gyulladásos megbetegedését nevezzük uveitisnek.

Tünetek

A betegséget a következők szerint lehet osztályozni:
  • Elülső uveitis: érintheti csak az íriszt, ilyenkor iritisről beszélünk. Ha ráterjed a corpus ciliaréra iridocyclitisről van szó
  • Intermedier uveitis: érintheti a corpus ciliare hátsó részét, illetve a retina perifériáját
  • Hátsó uveitis: az üvegtest hátsó felszíne mögötti terület gyulladását jelenti
  • Panuveitis: ez esetben az uvea egész területe gyulladt

Az uveitis előfordulása

Az uveitisek nem kimondottan gyakori szembetegségek, de a vaksághoz vezető, szemet érintő kórképek között az ötödik helyen állnak.

Az uveitis okai

Az uveitis hátterében sok esetben a szervezet gyulladásos folyamatai állnak. Az uveitis a következő szisztémás betegségekhez is társulhat: Bechterew-kór, citomegalovírus, toxokariázis, toxoplazmózis, egyéb - övsömört és ajak/szemherpeszt okozó vírusok, szifilisz, tbc, gonorrhea, gyermekkori reumatoid artritisz, Bechet-kór, Crohn-betegség, Vogt-Koyanagi-Harada-szindróma, szimpátiás ophthalmia, endoftalmitisz, Reiter-szindróma, szarkoidózis, szisztémás lupusz, Sjögren-szindróma, vaszkulitisz, Kawasaki-betegség, szemet érintő daganatok, egyéb daganatok a szervezetben.
A gyulladást okozó kórokozók (baktérium, vírus, gomba, élősködő, féreg) sérülés útján juthatnak közvetlenül a szembe, vagy közvetve (belélegzés, lenyelés, sebződés, rovarcsípés, nemi érintkezés) a véráram útján másodlagosan fertőzhetnek.

Az uveitis tünetei

Szubjektív és objektív tünetek: vérbővebb kötőhártya, piros szem, könnyezés, úszkáló homályok tapasztalása, fájdalom, fejfájás, fényérzékenység és látáscsökkenés, látótérkiesés jelentkezhet. A fájdalom közelre nézéskor, fókuszáláskor erősödhet. Kialakulhat a szembogár letapadása, ami méretének, mozgásának és alakjának megváltozását okozza. Fájdalom akkor is jelentkezhet, ha az uveitishez a szaruhártya-gyulladás, illetve szövődményes magas szemnyomás társul, vagy akkor, ha a gyulladás a látóidegre is ráterjed. Klinikailag az uveitis lehet akut és krónikus. Nem akut esetben a gyulladás lassan, lappangva is kialakulhat, ilyenkor nem azonosíthatók így a szimptómák, csupán a lassan csökkenő látásélesség hívhatja fel a beteg figyelmét a szembetegségre.
Az uveitis tünetei közé tartozik a vörös, homályos szem
Az uveitis tünetei közé tartozik a vörös, homályos szem

Az uveitis diagnózisa

Az uveitis okának kivizsgálása, felderítése bonyolult, az esetek negyed részében nem is derül ki, ezt nevezzük idiopátiás típusú uveitisnek. Ennek ellenére nagyon fontos a minél pontosabb diagnózis, mert ettől függ a betegség további kezelése, annak iránya. Mindig meg kell találni első körben a kiváltó okot, hiszen a szem gyulladása mint tünet jelentkezik, azonban kezelés nélkül kialakulnak a jellegzetes szemészeti szövődmények.
A vizsgálat menete: anamnézis-felvétel (a beteg kórelőzménye), szemészeti vizsgálat (látásélesség, réslámpás vizsgálat, szemnyomásmérés, szemfenékvizsgálat, sze. fluoreszcein angiográfia, ultrahang-vizsgálat), laboratóriumi diagnosztika.

Az uveitis kezelése

Ha felmerül a fertőzéses eredet, úgy a fertőzés elleni kezeléssel kell indítani, majd a gyulladásos reakciót csökkenteni. A helyi kezelés során szteroidos, illetve pupillatágító szemcseppek jöhetnek szóba, súlyosabb esetben pedig akár a szem mellé adott injekcióra is szükség lehet. A gyógyszeres kezelés részeként a szteroidokat általában immunszuppresszív vagy immunmoduláns szerrel egészítik ki (azathioprin, Cyclosporin). A biológiai terápiát tekintve a jövőben egyre inkább szóba jöhet az etanercept, az infliximab, illetve adalimumab-kezelés is, bár ezekkel kapcsolatban még kevés a tapasztalat.
Az uveitis szövődményeinek műtéti kezelése is egy lehetséges út: a szürkehályog-ellenes műtétek 2-3 hónapos tünetmentes szak után végezhetők el, ha a beteg állapota szükségessé teszi. A zöldhályog-műtétek, vitrectomiák (üvegesti műtétek), illetve ideghártya-leválás elleni műtétek is szóba jöhetnek.

Az uveitis gyógyulási esélyei

Enyhe formákban, korai felismerés és kezelés esetén teljes gyógyulás várható, súlyosabb esetekben a végső kimenetel a szövődmények kialakulásától függ. A gyógyításban, a látóképesség megőrzésében nagy szerepe van az időfaktornak.

Az uveitis szövődményei

A leggyakoribb szövődmény a szemlencse elszürkülése. Előfordulhat az, hogy a pupilla letapad a szemlencséhez, de kialakulhat szürke-, illetve zöld hályog és ideghártya-leválás is. Krónikus és a hátsófali uveitis esetén látáscsökkenéssel is lehet számolni. Az akut gyulladás idején átmenetileg csökkenhet vagy megemelkedhet a szemnyomás, de ez a gyulladás rendeződésével helyreáll. Előfordulhat, hogy a gyulladás következtében a látóhártya vagy a látóideg vizenyős lesz.
Fontos a társszakmákkal történő együttműködés, amelynek célja mérsékelni a beteg tüneteit, megelőzni a látást veszélyeztető szimptómákat, és az uveitist okozó háttérbetegség gyógyítását.
Köszönjük a leírás elkészítéséhez nyújtott segítségét dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológusnak.

Az uvea egy latin szó, jelentése "szőlő". A névadás nem véletlen: a szem középső, határoló rétege küllemében ugyanis a kékszőlőre emlékeztet.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

Alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.