Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

CMV-fertőzés tünetei és kezelése

Mi a CMV-fertőzés?

A Cytomegalovírus-fertőzés többnyire tünetmentesen lezajlik, ha pedig mégis megbetegedést okoz, akkor az a leggyakrabban mononukleózis szindróma. Utóbbi egy magától múló lázas kórkép, amely vérképeltéréssel, rossz közérzettel, nyirokcsomó megnagyobbodással jár. Ilyenkor bizonyos nyiroksejtek megduzzadnak, elsősorban a nyirokcsomókban vagy a belső szervekben, miközben magát a vírust reprodukálják.

Tünetek

A CMV-fertőzés előfordulása

A lakosságnak legalább fele átesik ezen a fertőzésen még viszonylag fiatalon, harminc éves kora előtt. Az érintettek többsége nem betegszik meg, a fertőzés csak 1-2 százalékuknál vált ki tüneteket

A CMV-fertőzés okai

A fertőzést akkor lehet elkapni, ha hordozójában a vírus éppen tüneteket okoz és a különféle testnedvekben jelen van. A kórokozót minden váladék terjeszti, beleértve a könnyet, a nyálat, a szexuális folyadékokat is. A fertőzéshez nem szükséges szoros testi kontaktus, elég cseppfertőzés is, a kórokozó nagyon könnyen terjed. A fertőzött emberek vizeletükkel vagy nyálukkal hónapokig üríthetik a vírust.

A CMV-fertőzés diagnózisa

A CMV-fertőzés kialakulhat fokozatosan, és nem mindig ismerhető fel azonnal. A betegséget és a fertőzést ketté kell választani: a fertőzés az, amikor a vírus bekerül a szervezetbe, míg a betegség az, amikor a szervezet reagál a fertőzésre. A betegség gyanúja az adott gyulladt szerv által okozott panaszok, a láz és a jellegzetes vérképeltérések alapján merül fel, azt a fehérvérsejt fajták jellegzetes megoszlása, illetve a májfunkciós eltérések erősítik meg. A konkrét diagnózis alapját a laboratóriumi vírusvizsgálatok jelentik, ezek mutatják ki azokat az ellenanyagokat, amelyek a vírusra jellemzően a szervezetben képződnek.
Az ellenanyagokból azt is meg lehet mondani, hogy friss vírusfertőzésről vagy régiről van-e szó. Erre abból lehet következtetni, hogy milyen típusú antitestek mutathatók ki, kétséges esetben pedig segít az ellenanyag víruskötő képességének meghatározása is. Különös jelentősége ennek immunhiányos betegségeknél vagy szervátültetéskor van, ez esetekben ugyanis a vírus reaktiválódhat.

A CMV-fertőzés tünetei, kórlefolyása

Jellemzően tünetmentes fertőzésről van szó, a legtöbben úgy estek át a betegségen, hogy nem is tudnak róla. Akik megbetegszenek, azok néhány hetes-hónapos lappangási idő után belázasodnak, fájlalják nyirokcsomóikat, gyengék, fáradékonyak, többnyire általános hurutos tüneteik vannak. Emellett szervi gyulladások tünetei jelentkeznek, a leggyakrabban a nyirokcsomók és a máj lesznek érintettek. A betegség többnyire magától elmúlik, az ugyanakkor jellemző, hogy a vírus "belakja" magát a szervezetbe. Előfordul, hogy különböző hatásokra a kórokozó reaktiválódik.
CMV: akik megbetegszenek, azok néhány hetes-hónapos lappangási idő után belázasodnak
CMV: akik megbetegszenek, azok néhány hetes-hónapos lappangási idő után belázasodnak
A kevésbé szerencsés betegeknél bélgyulladás, érgyulladás, a szem ideghártyájának érintettsége vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. A vírusfertőzés a terheseket különösen veszélyezteti: ez esetben a kórokozó a magzat károsodását okozhatja, de kiválthat vetélést is.

A CMV-fertőzés kezelése

Az enyhe vírusfertőzést az esetek túlnyomó többségében nem szükséges külön kezelni, az magától elmúlik. Erre csak akkor van szükség, ha a helyzet veszélyeztető: például terhességnél, immunhiányos állapotban, szervátültetéskor. Kezelésre akkor is szükség van, ha az érintettnek nem gyógyuló bélgyulladása van, agyvelőgyulladása alakult ki vagy AIDS-beteg. Ilyen esetekben a fertőzést vírus specifikus gátlószerrel kezelik. A szereknek erős mellékhatásaik lehetnek, és nem mindig gyógyítják meg a fertőzést, a kezelés ugyanakkor lassítja a betegség rosszabbodását.

A CMV-fertőzés megelőzése

A fertőzés ellen nem nagyon lehet védekezni, a hétköznapokban ugyanis azt sem tudjuk, éppen ki vírushordozó, hiszen az többnyire nem beteg. Emellett a fertőzést nem is kapja el mindenki, másrészt nem tudható előre az sem, ki lesz beteg. Az mindenesetre biztos, hogy a higiéniai szabályok betartása segíthet a megelőzésben.

A CMV-fertőzés szövődménye

A betegség leggyakoribb szövődménye az érintett szerv gyulladása, ami miatt utóbbi akár maradandó károsodást is szenvedhet. Ilyen lehet például az agyvelőgyulladás és a szem ideghártyájának gyulladása. Arra, hogy a máj maradandóan sérüljön, ritkán van csak példa. Ugyancsak extrém ritkán, de előfordul szövődményként vérképzőszervi daganat is. Szövődmény lehet a magzati károsodás is: ilyenkor agyvelőgyulladás és következményként meszesedésekkel járó kiterjedt agykárosodás alakulhat ki. Emellett olykor szellemi visszamaradottság lehet a következmény, esetleg vérzések vagy májkárosodás jelentkezhetnek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János infektológus, belgyógyász és immunológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.